От х:

Днес в x:

Празник на черешите в село Крепост

В Крепост днес почитат черешите

Село Крепост отпразнува днес три празника в един. По стара традиция, в края на май се отбелязва празника на черешата. Той съвпада с масовото узряване на черешовите дръвчета в огромната градина, до пътя Хасково-Димитровград.

Измежду изобилието на череши, има и изобилие на народни песни и танци. Местното читалище "Селска Пробуда"  включва фолклорни ансамбли от региона в пролетно надпяване и надиграване. От 13 години насам, този събор прерастна в национален, като има и конкурсен характер.

Фолклористи от цялата страна се състезават в 4 категории, като ги оценява национално жури водено от акад. Крум Георгиев от Стара Загора. Победителите в отделните категории получават медали за първо, второ и трето място, купи за шампионите, парични премии и...череши на килограм.

През тази година се навършваше още един повод. Читалището на Крепост, „Селска Пробуда” отпразнува 85 годишен юбилей.

По този повод бе наградена ръководителката му от 35 години Недялка Колева. Паралелно с това, за 50 години читалищна дейност бяха наградени и 4 жени от хора на читалището-Димитронка Добрикова, Димка Патарова, Делка Димитрова и Тонка Хубенова.

Юбилярките получиха поздравителни адреси от министърът на културата Вежди Рашидов. Да поздравят читалището на Крепост пристигнаха специално от Смолян известния в цялата страна състав „101 каба гайди”.

Едно от най-големите села в хасковска област /над 2 000 души/ бе почетено с присъствие от кметът на Димитровград Иво Димов и председателят на общинският съвет Стефан Димитров, които откриха фолклорния фестивал.

Г.Христов

С празника стартира и мини събор, на който пристигат малки и големи от Хасково и Димитровград
Празникът съвпада с национален фолклорен фестивал
Хорът на читалище "Селска пробуда" бе поздравен от министърът на културата
Смолянските "101 каба гайди" свирят в чест на село Крепост

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини