От х:

Днес в x:

Решено: Местят пазара за череши до Щъркелите, монтират маси от днес

До комплекс "Щъркелите" ще бъде изместен пазара за череши

Обособяването на временен пазар за череши на паркинга до компекс "Щъркелите" от двете страни на пътя  Хасково-Димитровград започва от днес. Това стана ясно на среща с черешопроизводители от Крепост в читалището на селото снощи.

Да поставят първите 32 маси за продажба на плодове се зарекоха от община Димитровград още днес. Временният пазар ще има химически тоалетни, денонощна охрана и дори камера, която ще улеснява търговците. Тържището ще бъде регистрирано по всички изисквания на закона.

Поводът за срещата бе разразилия се още миналата година спор, касаещ сегашното разположение на търговците на кръстовището за село Крепост по пътя за Хасково.

Според шефът на Охранителна полиция към ОДП-Хасково Ангел Цанков, ако този пазар не бъде премахнат съществува реален риск от пътни инциденти. 36 катастрофи са станали в този участък само за година, пет са убитите по пътя между двата града. Според изискването, масите на търговците трябва да са поне на 2 метра разстояние навътре от пътя. "Не искам втори Симеоновград", категоричен бе пред двайсетината производители и търговци Цанков.

Сред срещата в Крепост производители, община и полиция разгледаха мястото на новия пазар

На същото мнение бе и зам.кметът на Димитровград Светослав Стойков, според когото най-важна е сигурността на хората. Стойков прикани производителите още утре да пробват новото място за търговия, като си изберат маса и платят наема от 10 лв. на кв.м. на месец в общината.

Мнение даде и шефът на Агенцията по безопастност на храните в Хасково д-р Христо Вълчанов, който присъства на срещата. Той посочи, че ще бъде направен компромис на търговците за вида на щайгите, в които съхраняват черешите тази година. Но стриктно ще се следи дали те са правилно съхранени и етикетирани, както и хигиената на масите за продажба.

Производителите от Крепост бяха недоволни от предложеното решение

Присътващите черешопроизводители останаха недоволни от предложението на общината и полицията. Според тях, не е било редно промените да се правят непосредствено преди старта на кампанията по прибиране на реколтата. Хората възнегодуваха и срещу по-дългото разстояние от няколко километра, което трябва да изминават от черешовата градина до новия пазар.

"С колите си, идващи от градината ще изцапаме целия път в кал, тогава ще ни глобят от КАТ", жалваха се още производителите. Те се притесняваха, че така ще изгубат и клиентела си. От Общината обещаха да поставят и две табели на 100 метра от пазара, които ще упътват пътуващите, къде се намира тържището.

Двайсетина черешопроизводители дойдоха на срещата в читалището на Крепост

На новото място за продажба търговците ще имат пазач, вода и химическа тоалетна, казаха от Общината

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини