От х:

Днес в x:

Германец към Езиковата: Немският ви е...секси

Секси немският на Езиковата

Много секси немски, спонтанно възклинна координаторът на програма за немскоезично обучение в България г-н Михаел Хабенбахер, на официалното връчване на шпрахдипломите на възпитаниците на хасковската езикова гимназия „проф. д-р Асен Златаров”. Ошашавеният сънародник на Ангела Меркел изумено гледаше отличниците по немски на Езиковата, които до един се оказаха... момичета. После стана ясно, че от 23-ма дипломирали се, двама са младежи, но те пък си спестиха идването в зала „Хасково” за тържествената церемония. Там бяха само девойки облечени като за сватба или абитуриентски бал. Сложили широките усмивки, порасналите момичета наистина изглеждаха ослепително. Немецът си позабрави немския, накрая на речта си, дори проговори на български. Ще го превъзпитаме!

Този випуск на езиковата се представи изключително добре, не скри гордостта си директорът Пенка Делиева. Стилна и както винаги сдържана, дамата не се стърпя да похвали възпитаниците си-успявали във всички начинания. Едно от тях е трудоемкото и труднопостижимото постигане на шпрах дипломите. Хартийките гарантират свободен прием в немските университети, защото този който ги има определено е най-добрия от добрите.

Изпитанието по придобиване на шпрах диплом е непосилно за много ученици. В 10-ти клас гиманзистите държат изпит. После почва допълнигелно обучение в езика на Гьоте. Към стандартната подготовка се добавят още по три часа интензивно изучаване на езика. Множество изпити. На всеки преминал клас има изисквания-не можеш да продължиш обучението си ако общия ти успех е по-малко от 5. Накрая, в 12-клас, има писмен изпит, който се проверява от немци в Кьолн и устен изпит който се провежда в България, но пак от немци. От 27 записали се, 23-ма добиха шпрах дипломите, похвали се г-жа Делиева. Общо 446 възпитаници на хасковската Езикова са получили немско признание за владеене на немски. Програмата се осъществява от 1999-та година, а хасковската гимназия е второто училище в страната, която я приема.

Най-добре представилата се в курса ученичка е Пламена Ангелова. Тя е с най-висок резултат от финалния изпит. Имаше честа лично да превежда на Хабенбахер. Немецът пък поднесе с видимо удоволствие наградите на отличилите се и каза че се гордее с тях.

И цяло Хасково. Честито деца!

Г.Христов

Г-н Хабенбахер бе впечатлен....
...и с удоволствие връчваше наградите, в случая на отличничката Пламена Ангелова
отличници
Диплом и широка усмивка за Христина Георгиева
Грациела бе грациозна в своето червено

Директорът Пенка Делиева поздрави възпитаниците си
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини