От х:

Днес в x:

Цветанов: До 90 дни Васил и Еленка ще имат нов дом в Бисер

„До 90 дни, на 26 юли, новият дом на Васил и Еленка Васеви трябва да е готов и аз непременно ще съм в Бисер. Радвам се, че фирма „Балканстрой“ спечели поръчката за строителството на първите 10 къщи, защото я познавам и съм сигурен, че ще спази срока“.

Това каза днес вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов на церемонията за първата копка на новият дом за семейството пенсионирани учители Васил и Еленка. Къщата им се срути при наводнението на 6 февруари, двамата възрастни дочакали спасителите на втория етаж, докато сградата бавно се накланяла. Трудноподвижната жена била изнесена на ръце от срутващата се къща от полицай. По-късно постройката бе съборена, а в двора им, на няколко метра от мястото й ще се издигне нова.

„Досега събраните средства за възстановяването на Бисер са 2.8 милиона лева“, докладва пред събралите се стотици местни жители и гости вицепремиерът. От тях 1 млн. са дарения, постъпили по сметките на БЧК, 300 000 лв. от кампанията на БНТ, още един милион, дарение от ГЕРБ. Преди дни комисията за бедствия и аварии е отпуснала за възстановяването на село Бисер още около 500 000 лева“, допълни Цветанов. Той съобщи още, че по информация от министър Томислав Дончев вече има разрешение от Брюксел за използването на 4 млн. лв. от програмата за развитие на селските райони. „Тези средства ще се използват за изграждане на канализация и пречиствателна станция. За целта обаче трябва де се включи и община Харманли, която да изготви проект. Ако са готови до май, юни, парите ще са тук до края на годината“, каза още той.

На церемонията за първата копка освен вицепремиера пристигнаха още главен комисар Николай Николов, шеф на Националната служба за пожарна безопасност, шефът на БЧК Христо Григоров, старозагорският митрополит Галактион, изпълнителният директор на фирмата строител „Балканстрой“ - Йордан Каназирев, областният управител Ирена Узунова, кметът на Харманли Михаил Лисков, много гости.

„Започваме с първите 10, но ще изградим общо 56 нови къщи“, каза още Цветан Цветанов. Той успокои хората, ощетени от бедствието, че техните къщи, пострадали в потопа, но оцелели, също ще бъдат ремонтирани с помощи.

В понеделник следващата седмица стартира и ремонтът на църквата в Бисер, каза областният управител Ирена Узунова. Тя съобщи, че вече е избрана фирма, която да извърши ремонта. Средствата са осигурени от правителството.

На церемонията присъства и изпълнителният директор на „Литекс моторс“ Илия Терзиев, който връчи ключовете на чисто нов джип, българско производство, предназначен за полицейските инспектори, които охраняват Бисер и Лешниково – Наско Джелепов и Иван Банков.

„Надявам се, че шефовете от дирекцията на МВР в Хасково няма да го вземат да вози някой началник“, вметна Цветанов.

Старозагорският митрополит Галактион благослови стоежа.

Докато траеха речите от трибуната, багерът стоеше в готовност край разчертания терен за новата сграда. След като успяха да разбият в греблото му бутилката с шампанско от втория опит, шефът на БЧК, МВР шефът и владиката грабнаха кирките за първата копка. „Оставете работа и за багера“, прекъснаха ги от навалицата.

Новият дом на Васил и Еленка Васеви ще бъде с разгърната застроена площ от 108 кв. м. Старата им къща била 140 квадрата, но за двамата старци това е напълно достатъчно. Дъщерята и зет им, заедно с двете внучета, от години живеят в Германия.

След потопа на 6 февруари Васил и Еленка живели един месец при тяхна сродница в Харманли. После се завърнали в Бисер, приютил ги съсед. От 26 юли те ще са в собствен дом.

Тодор Кръшков

Ирена Узунова връчва ключовете за новия джип на полицаите
Високопроходимият автомобил е българско производство
Еленка Васева дари вицепремиера Цветанов с кърпа по стар обичай, когато се започва нова къща. Вдясно от Цветанов е съпругът й Васил
Най-малкият и най-големият пожарникар се срещнаха в Бисер - дете от селото и главен комисар Николай Николов
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини