От х:

Днес в x:

Две фирми искат боклука на Хасково, „Грийн партнърс“ води по точки

Две фирми - „Титан“ АС и „Грийн партнърс – БКС“ участват в обществената поръчка за боклука на Хасково. Това стана ясно днес, когато бяха отворени ценовите оферти.

Това е второ заседание на комисията по търга, обяви в началото председателят – заместник кметът Недялка Станева. Тя добави, че на предишното си събиране са оценявали фирмите по останалите показатели, според които „Гийн партнърс“ води на „Титан“ с 15 точки срещу 11.6, набрани от досегашния чистач на Хасково.

Запечатаните пликове днес бяха отворени и бяха обявени цените на двете фирми. Те са разбити по отделни дейности, като събиране на сметта от контейнерите, извозването, ръчно и машинно метене, миене на улици, уборка на паркове и градинки, разбиване на лед през зимата.

Обявените инвестиционни намерения на „Грийн партнърс“ са в размер на 1 053 120 лева, а на „Титан“ - 1 123 200 лв. Закупените контейнери и кошчета за боклук след изтичането на договора ще се прехвърлят на общината, обещават и двете фирми.

Срокът на договора по обществената поръчка е 5 години, а максималният размер на сумата – 15 500 000 лв.

Към ценовите оферти и двете фирми са приложили и анализ на предложените цени. Срокът на разсроченото плащане да е 90 дни, иска „Грийн партнърс“, докато „Титан“ се съгласява да чака парите си 102 дни.

Процедурата за избор на фирма, която да чисти Хасково, се стартира за втори път. Първият път търгът бе отменен от Върховния административен съд заради нагласени условия – субективни критерии при оценяване на офертите на кандидатите. През декември миналата година е стартирана нова процедура, която обаче също е била обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това накара кметът в началото на тази година да поиска от Общинския съвет да го упълномощи да проучи възможностите тази дейност да се извършва от общинската фирма „Екопрогрес“. Дори бяха правени сондажи за закупуване на контейнери за смет. Сумата за нови съдове дори е предвидена в план сметката за боклука за тази година.

По-късно обаче стана ясно, че КЗК е отхвърлила претенциите на оспорващата условията фирма и е дала зелена светлина пред обществената поръчка.

След отварянето на ценовите оферти заседанието на комисията продължи, но вече закрито за журналисти и за представителите на участниците.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини