От х:

Днес в x:

Ледник в Хималаите нараства необяснимо

Френски геолози откриха участък от ледената покривка в Хималаите, в който местните ледници нарастват, а не намаляват, както всички останали други ледници и в най-високата планина, и на цялата планета.

Приема се, че измененията на климата се проявяват в намаляването на ледниците във високопланинските и полярните зони на Земята. През февруари 2012 г. американските климатолози оцениха общата загуба на световната ледена покривка с помощта на спътниците GRACE и изясниха, че топенето "добавя" годишно по 1,5 мм. към равнището на световния океан. При тези изследвания те откриха, че ледниците в Хималаите намаляват доста по-бавно отколкото предсказват моделите.

Група геолози под ръководството на Джули Гардел от университета в Гренобъл /Франция/ потвърдиха необичайното поведение на хималайските ледници, като сравниха триизмерните карти на планината, описващи състоянието на ледниците през 2000 и 2008 г.

Гардел и нейните колеги изучили данните, получени от совалката "Индевър" през 2000 г. в рамките на картографската програма SRTM и заснетото от геодезическия спътник SPOT5 през 2008 година, допълва БГНЕС. Геолозите съставили триизмерни профили на ледниците, подходящи за сравнение.

Оказало се, че в района на Каракорум – северозападната част на Хималаите – се намира достатъчно голяма зона с площ от 5,6 хиляди квадратни километра, където за осем години ледът се е увеличил. Тези ледници са добавяли между 11 и 33 сантиметра в година или по най-консервативни оценки практически не са се изменили. Нарастването на ледниците в Каракорум води до намаляване на общото покачване на Световния океан с 0,006 мм. за една година.

От друга страна ледниците в останалите части на Хималаите губят по около 310 килограма лед на всеки квадратен метър площ за година, което съответства на намаляване на дебелината на леда с около 70 см. годишно.

Авторите на статията в "Натюр геосианс" /Nature Geoscience/ планират да продължат изследванията, за да разберат причините, поради които ледниците на запад запазват дебелината си, докато източните следват световната посока към разтопяване.

Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини