От х:

Днес в x:

След появата на Борисов Николай Вълканов пое "ГОРУБСО-Мадан" с обещание да плати заплатите

Премиерът "помоли" "СИбанк" и ДСК да викнат служителите си извънредно, за да преведат 1.2 млн. лв. на миньорите

След тежки няколкочасови преговори с личното участие на премиера Бойко Борисов  късно в петък вечерта в икономическото министерство бе подписано споразумение за Валентин Захариев да прехвърли концесията на "ГОРУБСО-Мадан" на обединението "Върба Батанци" АД с управител Николай Вълканов.

Акционери в него са "Минстрой Холдинг" и КЦМ Пловдив. Николай Вълканов е начело на "Минстрой", който управлява подземния рудник в Златоград за добив на оловно-цинкови руди и открития рудник "Станянци", където се добиват лигнитни въглища.

Въпросният холдинг участва като подизпълнител на австрийската фирма "Алпине Бау" и в добилия сериозна популярност покрай многобройните гневни изказвания на Борисов хидроенергиен проект "Цанков камък".

"Валентин Захариев прехвърля своите дългове към Николай Вълканов, а той се оправя с банката инвеститор. Подписали са ми надлежно", обяви авторитетно радостната новина премиерът след края на преговорите, които първоначално вървяха към провал.

Според постигнатото споразумение от 7 точки стачкуващите вече над 20 дни миньори от "ГОРУБСО-Мадан" трябва още в събота да получат плащания по банковите си карти. Общо 1.2 милиона лева ще бъдат преведени по сметките им от "СИбанк" и ДСК, за което лично Борисов обеща да издейства извънреден работен ден на служителите им.

"Надявам се двете банки няма да ми откажат утре да върнат служители на работа, за да могат да препратят съответно парите към картите на работниците и още утре (б.р. – събота) да си получат парите. Това ми е уговорката - подписали са ми се по тези седем точки и са се споразумели", обяви премиерът в петък вечерта, цитиран от агенция "Фокус".

Развръзката стана факт, след като протестиращите отправиха последен ултиматум към правителството, че ако не бъде намерено спешно решение, миньорите ще излязат в гражданско неподчинение, ще блокират пътища и няма да пускат децата си на училище.

"След като бъдат платени заплатите, трябва да бъде направена съответната уговорка за разплащане на осигуровките, условията за безопасност, така че хората да не останат без работа. Другото е, че работниците не искаха Валентин Захариев да е в управлението, защото се надяват на по-добро управление и по-добър мениджмънт. Надявам се, че ще си получат не само заплатите, но ще имат и гарантирано бъдеще", обясни и новоназначеният икономически министър Делян Добрев.

В приповдигнато настроение премиерът обеща скорошна визита в"ГОРУБСО-Мадан"и ОЦК-Кърджали, за да нагледа лично ситуацията. "Двете предприятия имат изключително светло бъдеще, защото и системите, и технологиите, и машините, които в момента са залог на банката, са най-добрите", обобщи Борисов.

Подписването на споразумението бе посрещнато с одобрение и от председателя на Федерацията на миньорите Пенчо Токмакчиев, който коментира, че "Върба Батанци" АД е "много добър вариант", тъй като двете дружества в обединението има опит в този бранш и могат да управляват добре дружеството.

Първоначално трима инвеститори имаха интерес към "ГОРУБСО-Мадан". Освен с новият собственик на дружеството, преговори се водеха и с "Химимпорт" и "Първа инвестиционна банка".

Източник: Медиапул

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини