От х:

Днес в x:

Задължителната ваксина противоречи на конституцията

Взривът на морбили в Хасково и региона се дължи на големия брой не имунизирани. Заключението е на здравни инспектори и джипита. Морбилите обаче са включени в задължителния имунизационен календар на република България. В нормативните документи е записано, че ако лице не се подложи на задължителна имунизация, се наказва с глоба от 50 до 100 лв. При повторно нарушение - до 200. На такава глоба подлежат и родители, които не имунизират децата си. Ежемесечно от Здравната инспекция огласяват броя на глобените. Той варира от 0 до 5-6 случая. За година едва се стига до двуцифрено число.

Задължителна имунизация за морбили се прави на 13 месечна възраст, следва реимунизация на 12 години. Значи толкова ли е трудно ако родител пропусне тези срокове, по информация от Джипито, инспекцията да натресе глобата. Тя може и да е малка, но пък ваксината е безплатна. Отделно, че е за доброто на децата ни.

Какво става с тези които нямат лични лекари? Ами нищо. Дори по време на епидемия, медиците не могат задължително да турят иглата на всеки, който няма джипи и твърде вероятно не е имунизиран. Нищо ,че този контингент е обществено опасен, като преносител на болестта. А от морбили можеш да се разболееш дори да си имунизиран, но имаш контакт със заразоносител. И при други болести е така, при това далеч не толкова безобидни. Не че морбили е безобидна. От нея при определени ситуации се умира. Значи в интерес на обществото е неимунизираните, да бъдат имунизирани. Но не може. Защото,

Конституцията не позволява задължителна имунизация.

Според върховния закон на страната ратифицираните международни конвенции са част от нормативната уредба на страната и дори се ползват с предимство пред вътрешното законодателство, с които си противоречат.

Член 2 от КОНВЕНЦИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И НА ЧОВЕШКОТО ДОСТОЙНСТВО ВЪВ ВРЪЗКА С ПРИЛАГАНЕТО НА ПОСТИЖЕНИЯТА НА БИОЛОГИЯТА И МЕДИЦИНАТА гласи:

"Интересът и благото на човека имат преимущество над интереса на обществото или този на науката".

И по надолу в член 5-ти

"Всяка интервенция, свързана със здравето се извършва само със свободното и съзнателно изразено съгласие на заинтересованото лице. Това лице получава предварително необходимата информация за целта и естеството на интервенцията, както и за произтичащите от нея последствия и рискове.

Заинтересованото лице може свободно да оттегли съгласието си във всеки момент

Нещата стават много интересни при прочит на Закона за здравето. Член 209-ти:

"Който не се яви на задължителен профилактичен медицински преглед, изследване или ИМУНИЗАЦИЯ, се наказва с глоба от 50 до 100 лв., а при повторно неявяване - от 100 до 200 лв."

Дори и безплатна ваксината срещу морбили Приорикс се пренебрегва от мнозина

Че тези глоби не се налагат си пролича и по време на извънредната имунизация в хасковското училище „Никола Вапцаров“. Там имаше случаи на морбили и здравната инспекция ваксинира 25 деца от 3-ти и 4-ти клас, които не са били имунизирани. Медицинските екипи чинно изчакаха събирането на 25 писмени разрешения от родителите. „Не можем да ги имунизираме насила“ лаконично обясни епидемиолог №1 д-р Снежана Иванова. Медиците могат само да разяснят ползата от ваксините за здравето на децата им. Не и обаче да се позоват на закона: Длъжни сте, защото иначе поставяте обществото под заплаха. Което си е самата истина.

Все пак огромното мнозинство от децата, влезли в системата на образованието, детски градини и училища, са имунизирани. Иначе коя майка ще ги пусне при потенциални заразоносители? При влизане в детската градина щателно се изследва картона на малкото. Ако няма ваксина, му се прави ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Това е записано в наредба №26 от 2007 година, в която са изброени всички ваксини от задължителния имунизационен календар, като ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за приемането на децата в социални заведения. Но пак се опира до въпроса за съгласието. Член 220 от закона за здравето, алинея втора:

(2) Който окаже медицинска помощ без информирано съгласие на пациента или в нарушение на изискванията за даване на информирано съгласие от пациента,

се наказва с глоба от 500 до 1500 лв., а при повторно нарушение - с лишаване от правото да упражнява медицинска професия за срок от 6 месеца до 1 година

Значи в такъв случай, детето не се приема в детската градина. Това обаче е дискриминация и противоречи на основния закон на страната. Какво става тогава, ако една майка даде детето си на градина но по религиозни да речем подбуди, откаже имунизация? Или нарушаваме правата на останалите деца или нейните.

От всичко казано дотук излиза, че дори и в мисията си да защитава живота и здравето на гражданите си и да се грижи за благото на обществото като цяло, държавата се е вкарала в една неразрешима абракадабра. Ще попитате защо хората трябва да откажат нещо, което очевидно е за тяхно добро. Ами защото хората понякога действат ирационално. Защото има секти, които дори отказват животоспасяващо преливане на кръв по религиозни подбуди. Или защото общественото мнение се мени непредсказуемо. За да се върнем към темата за имунизациите, трябва да споменем диспута, който набира скорост в Щатите, една безспорно правова държава. Че имунизациите имат пряка връзка със зачестяването на случаите на аутизъм. Това е тежко психическо заболяване, нелечимо. Вярно или не, думата имат специалистите, но висшия суверен гражданинът може да реши така, и да каже: Баста! Не искам! Тогава?

Сега засега единствената предпоставка за съхраняване на общественото здраве е, че ваксините за най-опасните болести са безплатни. Докато ваксините срещу смъртоносните Хемофилус инфлуенца и Пневмококи струваха съответно 55 и 130 лв, си ги бяха поставили само около 1 процент от населението на страната.

Явно наистина всичко зависи от парите.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини