От х:

Днес в x:

Сталевци спряха пловдивския влак, ще режат линията

100 души и 20 единици земеделска техника блокираха линията

Жителите на село Сталево спряха за кратко движението на влака Димитровград-Първомай в знак на протест срещу изграждането на високоскоростна жп линия в участъка. Заради липсата на надлез, тя ще ги отдели безвъзвратно от най-плодородната им обработваема земя. „Ако инвеститорите не обърнат внимание на протеста ни, ще режем линията“ закани се кметът на Сталево Панчо Панушев известен с псевдонима „Мърфи“. От името на селото, Мърфи отказа категорично да се разкарват до София за среща с инвеститорите. Те трябвало да дойдат на крака и да изяснят каква са я надробили. От името на национална компания „Железопътна инфраструктура“ която е възложител на проекта, в Сталево пристигна координаторът на строежа Богомил Тонев.

"Мърфи" водеше протестния отряд

Пред сталевци, Тонев обясни, че поръчката е преминала обществено обсъждане още през 2003-2004-та година. Тогава е одобрено да бъдат изградени два подлеза в района на селото, които да свързват селяните със земята от другата страна на линията. Подлезите обаче са с размери 4 метра височина и 6 метра ширина. Един комбайн бил висок 4.50 и широк 6.70, т.е. подлезите са само за леки коли и пешеходци. Комбайните трябва да заобикалят през съседното Ябълково-10-12 км по черни пътища.

От национална компания „Железопътна инфраструктура“ обаче отхвърлиха идеята за надлез. Целия участък Първомай-Димитровград с дължина 22 км, трябвало да се препроектира. Така първоначалната сума за отсечката от 169.5 млн евро щяла да набъбне с милиони, а срокът за изграждане на линията да се удължи с минимум 6 месеца. Парите са отпуснати от държавата и в по-голямата си част от Европейския съюз. Тоест, резервът не е бездънен за да се черпи от него, мотивира се Тонев. Още повече че за 22 километровата отсечка са планирани 5 надлеза. Те обаче са далеч от Сталево. „Като строителен експерт ви казвам че идеята е почти неосъществима. Надлезът трябва да е на височина минимум 6 метра над релсите. Това ще означава да се вдигне с метри, 3 километров път който води към него. За да го направим, трябва да навлезем в земеделски земи, частна собственост!“, категоричен е Тонев, който обаче изрази добрата воля на компанията, следващата седмица да осигури транспорт на протестиращите за разговори в София. Трябвало да стане бързо, защото разрешението за строителство е от август тази година, а изпълнителят- италианската фирма „Асталди“ има срокове, мотивира се координаторът.

Проектът за изграждане на отсечката Пловдив-Свиленград-Турска-гръцка граница е стартиран отпреди 6 години. Замисълът е, след електрификацията на железопътната линия, влаковете да се движат със 140-160 км в час, а маршрутът да бъде изминаван за 65 минути вместо досегашните 3 часа и 15 минути. Около линията ще бъдат поставени огради и шумозаглушители. Понеже влаковете са високоскоростни, прелезите са забранени. Надлезите обаче са скъпи, а подлезите в района на Марица са застрашени от наводняване, защото са проектирани 3 метра под нивото на дъното на реката. За да се предотврати това, компанията обещава да изгради помпи, нещо което обаче не решава проблема със земеделските машини.

Богомил Тонев отговаря на разглевените селяни

В София изядоха кюфтетата, сега ще ни изядат и надлезите, мрачно коментираха 100-ната протестиращи селяни.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини