От х:

Днес в x:

Вкарват забранените високоговорители на джамиите в съда

Общинският съветник от ДПС Себахтин Исмаил се закани да вкара в съда днешното решение на общинския съвет в Хасково, с което се забраняват високоговорителите в джамиите. През последните дни призоваването към молитва на ходжите вбеси хасковлии и мнозина се оплакаха в общинската администрация и по медиите.

Точният текст на решението, с което се допълва наредбата за обществения ред, гласи:

„... забранява се озвучаването с технически средства и вдигането на шум по улици, площади, паркове и спортни съоръжения, в жилищни и не жилищни сгради, включително на религиозни общности, когато звукът се чува извън сградата, за времето на цялото денонощие .

Озвучаването на горепосочените места може да бъде осъществено по повод празник или честване, след писмено разрешение от кмета на общината“.

Докладната записка от кмета Георги Иванов бе вкарана като извънредна за днешното заседание на ОбС.

Още при гласуването на дневния ред Себахтин Исмаил се опита да неутрализира докладната, като поиска тя да не се разглежда днес с мотива, че в нея няма нищо спешно.

При гласуването на дневния ред от ГЕРБ се въздържаха. Това провокира кметът да ги упрекне, че управляват заедно с ДПС.

От ГЕРБ репликираха, че са гласували „въздържал се“, защото в докладната наистина няма нищо спешно. Антон Иванов пък вбесено заяви, че никога не са били заедно с ДПС, макар понякога да са гласували еднакво по някои въпроси. „Ние сме подкрепяли и вас, господин кмете, но това не означава, че управляваме заедно, което не е възможно“, ядосано обяви от трибуната Антон Иванов.

Кметът Иванов отново взе думата, за да обясни какво е имал предвид. „Всички изнесени държавни структури в Хасково се управляват от хора на ДПС. Има само една две смени. Като цяло ДПС е начело на всички държавни служби. Е, кой управлява?“

След караниците дневният ред бе утвърден и докладната за високоговорителите на джамиите влезе като последна, 33 точка.

Пет часа по-късно тя бе разгледана по същество. Думата отново взе Себахтин Исамил, който заяви, че това е единствената подобна докладна в България. „Сигурно ще е прецедент и в целия Европейски съюз“, допълни Исмаил. „Тя противоречи на конституцията, която гарантира свободата на вероизповеданията“, каза още той и се закани да вкара решението на общинарите в съда. „Вкарайте я“, отвърна кметът.“ Сигурен съм, че този текст ще издържи в съда“.

Себахтин обаче не миряса и обяви, че ще сезира и европейските институции. „Следващият мандат ДПС отново ще управлява Хасково“, провокира той.

Залата му отвърна със снизходителни усмивки.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини