От х:

Днес в x:

Медиците в димитровградската болница цяла година без осигуровки

Цяла година не са внасяни осигуровките на работещите в димитровградската болница “Света Екатерина”. Дължимата сума към НАП надхвърля 420 000 лева и върху тях текат наказателни лихви. Това била голямата изненада на новия управител на лечебното заведение д-р Матей Матеев, който пое поста през август тази година.

Това стана ясно на днешния протест на димитровградските медици, които негодуваха срещу нередовното и непълно изплащане на заплатите, както и срещу липсата на медикаменти и консумативи. Трийсетина лекари и медицински сестри излязоха пред входа на болницата, за да изразят недоволството си от закъсняващите заплати и липсващи лекарства.

Заплашени сме от липса на животоспасяващи медикаменти – антибиотици, кортикостероиди, цял списък са. През последните дни само с това се занимавам, пиша рапорти до управителя, но това положение не може да продължава”, изрази всеобщото недоволство началникът на Детско отделение д-р Роман Ризов.

Протестиращите медици бяха поканени в кабинета на управителя д-р Матеев, който изслуша протестите им, а после обясни в какво състояние се намира лечебното заведение.

Общите дългове на МБАЛ “Св. Екатерина” надхвърлят 3.6 млн. лв. “За месец август от Здравната каса сме получили 155 000 лв., а фонд “работна заплата” е 194 000 лв.”, обясни д-р Матеев. По думите му използваемостта на 125-те легла в болницата е около 60 процента. Средно дневно има между 48 и 52 пациенти. “Днес например в Ортопедия има само един пациент. Не можем да очакваме от клиничната пътека на един пациент да покрием само заплати, да не говорим за другите разходи”, обясни д-р Матеев.

За октомври заработката на болницата е 194 000 лв. Но дълговете на МАБЛ са огромни, само на ВиК дължим 105 000 лв. Към доставчиците на лекарства да не говорим. Там положението е трагично. По цял ден разговарям с фирмите, за да не ни запорират сметките. Превеждам на “Софарма” суми от порядъка на 500 – 1000 лева, които дори няма да разберат, че са постъпили по сметката им, само за да се види, че нещо се плаща”, обясни д-р Матеев.

Това е реалността. Поръчаният от мен извънреден одит приключи, на неговата база съм изготвил докладна да ОбС, чакаме тяхното решение”, допълни д-р Матеев. В докладната се предвиждало преструктуриране и сливане на отделения, както и съкращения на персонала, който към момента наброява 252 души. По вижданията на управителя трябва да останат 170-180, като съкращенията се провеждат поетапно и по възможност безболезнено. “Не съм факир. Нито пък от фармацевтичните фирми са ми роднини, за да ми опростят дълговете. Опитваме се да правим възможното, дори обсъждахме варианта да се плаща само на сестрите, които чакат единствено на заплата, за разлика от лекарите, които имат и частни кабинети”, разказа шефът на МБАЛ.

Присъстващите лекари се съгласиха с този аргумент. Повечето бяха потресени да научат, че цяла година не са им внасяни осигуровки. “Май е трябвало да протестираме по-рано, вече е безсмислено”, коментираха на излизане от шефския кабинет медиците.

А аз какво да кажа на банката?”, обърна се към шефа медицинска сестра на средна възраст. Д-р Матеев само сви рамене.

Тодор Кръшков         

Д-р Матей Матеев
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Ди
    ДИДИ
    10 -16
    14:28, 2 окт 2014
    Какви медии в димитровград.тук са най-бездарните и... Виж коментара
  • 2
    Ni
    nikolova_1412251738
    26 -10
    15:07, 2 окт 2014
    Да затварят вече тази болница,от нея полза няма.Да не му се налага на никой да потърси лекарска помощ през почивните дни!А отношението към пациентите е под всяка критика-карат те да се чувстваш виновен че си ги обезпокоил.Разбирам че положението им не е цветущо,ама то на малко хора е.Всички се борим с живота и немотията!
  • 3
    Ан
    Антон
    8 -3
    16:52, 2 окт 2014
    Това е като обущаря бос да ходи ...
  • 4
    Ti
    titi_1412266920
    15 -2
    19:20, 2 окт 2014
    Как да има за заплати пари, нормално ли е за средно 50 души да се грижат 250 души персонал. Това са 1 снаитар, 1 мед сестра, 1 счетоводител, една секретарка и 1 лекар, то ако беше така всички щяхме да ходим на почивка в болницата. Но уви грижа за хората няма лекарите си въртят далаверите, сестрите не им се работи защото не им плащат, на санитарите не им пука, а администрацията се чуди от къде какво да открадне и ето задължения от близо 4 милиона лева. БРАВО!
  • 5
    По
    под прикритие
    15 0
    21:20, 2 окт 2014
    Болницата ще е на това положение докато не се махнат Михов-дето смята че, всички са длъжни да му слугуват все едно че е бащиния отделението, братята Иванови дето обсебиха хирургията.Защо те не протестират явно не са останали до заплатите си.А кой взема клиничните пътеки?
  • 6
    Kr
    KRKD
    15 0
    22:22, 2 окт 2014
    Та това не е болница .махнете шефовите на отделенията , сменете си отношението към пациентите , които и без това ви са рядкост.сложете кадърни и качествени лекари та да потръгнат нещата.хирургия и кардиология отдавна са за шкартиране.
  • 7
    Да
    Данъкоплатец
    7 -5
    00:15, 3 окт 2014
    Стига с тази агония, закривайте цялата болница! Не работят, само
    заплати чакат!
  • 8
    .ЛЕНА
    10 0
    07:58, 3 окт 2014
    ами така е като има лоби на тоя и оня .никой го не е еня какво ще стане с хората работещи там и живущите в този град .защо усложнявате нещата .сложете честни и стойностни хора .
  • 9
    Па
    пациент
    8 -2
    08:53, 3 окт 2014
    не е толкова просто да се закрие болница. ще измрем - всички сме стари и болни. трябва да се търси начин болницата да бъде запазена.

Видеа по темата

Последни новини