От х:

Днес в x:

Деца от 5 държави се учат на ненасилие в „Смирненски“

В проекта участват 5 училища

Ученици и учители от Италия, Полша, Турция и Германия ще гостуват в хасковското ОУ “Христо Смирненски“ в първата седмица след Великден. Срещата е по повод спечеления от училището проект за борба с насилието в училище. „Смирненци“ твърдят, че знаят решението на проблема и ще го споделят с връстниците си от Европа.

Проектът е по програма „Коменски“ на Европейската Комисия. Темата е особено актуална на фона на ескалацията на насилието в училище. Разновидностите му са много, от физическа саморазправа до психически тормоз. Според децата от "Сминенски" най-ефикасните решения са свързани с активното практикуване на спорт, танци и изкуства. Спортът - заради уважението към съперника и еднаквите за всички правила. Танците - заради споделената емоция /положителна/ с партньори, а изкуството - заради отношението към красотата в живота. Точно това ще предложат домакините на гостите си от чужбина - разучаване на народни хора, музика и изобразително изкуство. Визитата на над 40 гости ще продължи от 16 до 20-ти април.

Проектът е на стойност 20 хил. евро. Първата среща по него бе в италианският град Кастел дел Пиано. На ротационен принцип групи от учители и ученици ще посетят всички 5 страни, участващи в проекта.

Г.Христов

Толерантността е в основата на всичко
   
На първата среща в Кастел дел пиано 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини