От х:

Днес в x:

Козунак с плънка

Козунак с плънка

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Маята се размива в половината прясно мляко леко затоплено, заедно с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и се оставя да се надигне. Прави се кладенче от брашното и в него се слагат останалото прясно мляко, маслото, солта, яйцата, подсладителя/ако ползвате захар, разбивате я предварително, заедно с яйцата/, лимоновата кора, лимоновия сок, ванилията, рома, ракията и шупналата мая.

От продуктите се замесва меко тесто, което се прехвърля на кухненски плот или маса и се измесва с олиото, като ръцете се намасляват или се капва па малко на плота. Меси се докато мазнината се поеме от тестото. Пак се капва малко или се топят ръцете до поемане на 3/4 от предвиденото олио. Към края на тази процедура тестото се удря поне 100 пъти в плота, като при всяко вземане на тестото след удар, то се взема с кръгово движение на ръката, така че преди всеки следващ удар да е добило кръгла форма /топка/.

Омесеното тесто се прехвърля в намаслена купа, намазва се отгоре с олио и се оставя на топло да втаса, докато увеличи обема си три пъти. Премесва се с малко олио и се оставя отново да втаса.

През това време се подготвят плънките:
1. Стафидите се потапят в гореща вода за 5 мин., след което охладени се добавят към мармалада, смесен с маковото семе и бисквитата /или галета/;

2. Локумът се нарязва на малки кубчета и се овалва в 1 ч.л. брашно;

3. Шоколадът се нарязва на малки кубчета и се смесва с бадемите и какаото.

Втасалото тесто се разделя на 6 еднакви топки, от които се оформят 6 фитила за получаването на 2 козунака.
Всеки фитил по 35-40 см., се изтънява с пръстите на ръката, свита в юмрук. Може и с точилка или бутилка. Трите пълнежа се разделят на по 2 равни части. С всяка половина се намазва по един фитил.

Фитилите се затварят, усукват се и се сплитат 2 плитки, всяка състояща се от по 3 фитила с различен пълнеж, които се поставят в 2 намаслени кексови форми и се оставят отново да втасат.

След като напълнят формите, плитките се намазват с жълтъка, разбит с млякото и олиото, наръсват се с кристална захар и филирани бадеми. Слагат се в слабо загрята фурна, след което фурната се загрява до 180 градуса.

Когато козунаците добият златисто кафяв цвят, изпичат се доста бързо, ако е необходимо допичане на вътрешността, се покриват с алуминиево фолио за 5-10 мин. или колкото е необходимо до готовност. След като се извадят от фурната се освобождават от формите и се поставят върху решетка/скара докато изстинат.

Тестото може да се замеси и в хлебопекарна, но 100-те пъти удряне в масата си важат, дори и в този вариант.

Източник: gotvach.bg

Последни новини