От х:

Днес в x:

Как да си помогнем при безпокойство и стрес

Безпокойството и стресът са част от ежедневието ни. Причините за това са много - от финансова нестабилност, проблеми в семейството до напрежението и отношенията в работата. 

Няколко леки решения могат да помогнат в борбата със стреса, преди да стигнете до терапевт или потърсите приятелско рамо, на което да прехвърлите тежестта. Те съвсем прости и можете да ги практикувате дори и вкъщи, където се чувствате най-добре.

Важно е обаче да знаете, че промяната в ежедневието ще ви окаже резултат след време, затова не трябва да се отчайвате и бъдете търпеливи.

Ето няколко начина, които ще ви помогнат да победите безпокойствието.

Напишете си проблемите
Опитайте се да развиете навика да записвате всичко, което ви притеснява, стресира или ви изтощава психически. По този начин ще разберете какво точно пречи на ежедневието ви да протича спокойно и се опитайте да избягвате тези неща. Дори да не успеете да ги избегнето, точното им назоваване ще ви подготви да ги посрещнете в адекватно състояние и да решите генерално проблема, коато настъпи благоприятният за това момент.

Обърнете внимание на съня си
Колкото и банално да звучи, сънят има огромно значение за преодоляването на стреса. И стресът поп правило разваля съня. Направете си такъв режим, в който да си лягате навреме, за да може на следващия ден да се чувствате свежи и готови за работа. Трябва да заспивате по едно и също време всяка вечер.

Също така е добре да се уверите дали леглото ви е удобно и температурата, на която спите е нормална. Не трябва нито да ви е прекалено топло, нито твърде студено, тъй като тялото няма да може да се успокои и да заспи.

Същото важи за храненето. Може би похапвате хаотично или даже истерично се тъпчете посред нощ? Или забравяте, че време за хранене, докато стомахът ви не възнегодува? Сложете това под контрол, за да получи организмът ви ресурс за справяне с останалите предизвикателства по пътя ви.

Концентрирайте се върху дишането си
Когато усетите, че у вас се надига напрежение и сте на път да получите паник атака, концентрирайте се върху дишането си. Започнете да дишате бавно и дълбоко за около няколко минути.

По този начин ритъмът на сърцето ви се забавя и изпраща сигнали към мозъка ви, че всичко е наред и няма нужда от притеснение. Важното е да знаете, че няма нищо срамно в това да дишате дълбоко дори да се намирате на обществено място. Целта е да се успокоите, а не да се притеснявате за околните.

Йога и медитация са фаворити сред заниманията, които развиват това умение за осъзнато дишане, както и следващото. Но маратонско бягане или плуване, гребане, катерене и каране на колело биха могли да допринесат за такъв контрол над ритъма.

Отпуснете мускулите си
Когато сте стресирани, първото нещо, което правите е да стискате челюстта си и да напрягате мускулите си. Ако усетите, че навлизате в такова състояние, започнете поетапно да отпускате всяка част на тялото си. По този начин ще намалите тежестта, която чувствате и напрежението само ще се изпари.

Слушайте музика, затворете очи
Подходящата музика може да промени както ритъма ви, така и работата на мозъка, сочат множество изследвания. Заниманията с някакъв музикален инструмент или с танци също имат терапевтичен ефект.

Когато заворите очи, може да виждате огнени кръгове. Това ще изчезне след малко. Идеята е да се освободите от всички зрителни дразнители и да възвърнете онази част от спокойствието, което те ви отнемат. Дори усещането да не е приятно в първия момент, опитайте да преброите до десет със затворени очи.

Планирайте, спортувайте, прекарайте приятно време
Всеки път, когато си дадем възможност за положителни емоции, получаваме бонус в борбата със стреса. Погледайте природата, преодолейте няколко километра пеша или изкачете някой връх, отделете време за приятни хора и го прекарайте с взаимно удовлетворение от това. Ако сте все на крака, позволете си малко излежаване. Планирайте нещо малко и лесно изпълнимо, което все отлагате заради спешни и стресиращи ангажименти. Когато се дистанцирате дори за малко от източника на безпокойство или стреса, си давате време за възстановяване и възможност да погледнете под друг ъгъл.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини