От х:

Днес в x:

До 5 години затвор за фашистки прояви и поругаване на национални или европейски символи

За проповядване на фашистка и друга антидемократична идеология максималното наказание да стане 5, а не 3 години лишаване от свобода.

За посегателство върху герба, знамето или химна наказанието да стане до 5 години затвор, а не до 2 години, както е в момента.

Главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Организацията на евреите в България „ШАЛОМ“ доц. д-р Александър Оскар, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е и национален координатор за борба с антисемитизма, внесоха в Народното събрание писма до всички парламентарните групи с призив да по-строги наказания за проповядване на фашистка и антидемократична идеология.

На народните представители се предлага да се възползват от правото си на законодателна инициатива и да внесат проект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, който да предвиди завишаване на размера на предвиденото наказание лишаване от свобода за престъпленията по чл. 108 ал. 1 НК (проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменение на установения от Конституцията обществен и държавен строй) и по чл. 108 ал. 2 НК (опетняване на герба, знамето или химна на Република България или знамето или химна на Европейския съюз). В момента за тези престъпления се предвижда до 3 години лишаване от свобода или до 5000 лева глоба.

В писмото се припомнят няколко скорошни примера на подобни прояви. Те изглеждат като изолирани прояви, но са индикатор за опасна тенденция, която ще се разраства, ако не получи подобаваща реакция от органите на държавната власт, аргументира писмото.

Съдебната практика показва, че ако извършителят не е осъждан, му се налага само глоба. "Така предвиденото наказание се оказва
несъответно на безспорно високата степен на обществена опасност на такива престъпления, особено когато деянията са свързани с проповядване пoд една или друга форма на фашистка идеология."

"Нашето убеждение е, че пoдoбнa безнаказаност не трябва да продължава", пише в писмото до депутатите.

Пълният текст на писмата до парламентарните групи са на линка с прикачен файл - Писма парламентарни групи

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Jh
    JHB
    2 -6
    13:42, 18 юли 2019
    А за комунистическа идеология колко е затвора? Ооо... Виж коментара
  • 2
    Jh
    JHB
    2 -5
    13:45, 18 юли 2019
    Национален символ ли е паметникът на съвеЦката армия и тоя на альоша? Европейски символ, тези паметници не са със сигурност.
    Щото мисля да ги поругая...
  • 3
    До
    Дончо
    0 0
    17:38, 18 юли 2019
    Нека да има и 5г. затвор за проповядване на антибългарска и циониска идеология.
Последни новини