От х:

Днес в x:

Lotus представи най-мощния сериен автомобил в света

Изображение 1 от 3

    Електрическата Evija развива 2000 к.с. и струва близо 2 млн. евро

    Компанията Lotus Cars представи първия си модел за последните 11 години и откри нова страница в историята си. Електрическата хиперкола Evija излиза в тираж от 130 бройки, като цената на всяка започва от 1,7 млн. паунда (18,83 млн. евро).

    Формално, новата глава в историята на Lotus започна през пролетта на 2017 г., когато 51% от акциите на компанията бяха купени от китайския холдинг Geely. Именно той осигури финансирането на новите разработки, като първият напълно напълно нов модел от 2008 г. дебютира тази нощ.

    Това е електрическата хиперкола Evija, която разполага с 4 електромотора (по един на всяко колела), развиващи съвкупна мощност от 2000 к.с. Максималният въртящ момент също впечатлява - 1700 Нм, като ускорението от 0 до 100 км/ч отнема под 3 секуди, а до 300 км/ч - под 9 секунди. Максималната скорост е 340 км/ч.

    Цялата електрическа задвижваща система е разработена съвместно с компанията Williams Advanced Engineering, която доставя и литиево-йонните батерии с капацитет 70 кВт/ч. Пробегът с едно зареждане 400 км по новия цикъл WLTP. При използването на терминал с мощност 350 кВт акумулаторът се пълни за 12 до 80% и за 18 минути до 100%.

    В основата на конструкцията на Evija е карбонов монокок, който е направен от италианската фирма CPC от Модена и тежи само 129 кг. Теглото на електромобила е 1680 кг., което не е нищо с оглед на електрическото задвижване на колата. Специално внимание се обръща на аеродинамиката, като инженерите са използвали специални отвори за намаляване на подемната сила, като и активен заден спойлер. 

    Външните огледала за заменени от камери, които предават картина на три малки монитора в салона. Дръжки на вратите също няма, като те са заменени от бутон на ключа и на консолата, която е в стила на тази на легендарния Lotus Esprit от 80-те години на миналия век. Друга интересна особеност са първите в света лазерни фарове - както за къси, така и за дълги светлини.

    Интериорът е подчертано минималистичен, като предният панел и централната консола са съвсем тънки. Върху консолата са поставени ромбовидни сензорни клавиши, които лесно се напипват дори със затворени очи. Воланът е като на болид от Формула 1, като зад него е разположен виртуален мултифункционален приборен панел. Други дисплеи, освен тези, които отговарят за обзора от автомобила, няма.

    В салона на демонстрационния автомобил е използван карбон, но по желание на клиента може да се поставят кожени и дървени елементи. Каркасите на седалките са карбонови, спирачките - керамично-карбонови, а за окачването засега липсва информация.

    Цените на Lotus Evija стартират от 1,7 млн. паунда (без данъците), като компанията предвижда производството на 130 бройки от модела. Той ще се сглобява в завода на марката в Хетел (Англия), като първите доставки до крайните клиенти ще бъдат осъществени през 2020 г.

    След електрическата си хиперкола британската марка ще пусне по-достъпен и по-масов спортен модел, а също така и кросоувър. Идеята на Geely е Lotus да се превърне в пълноценен конкурент на Ferrari и Porsche.

    Източник: automedia.investor.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини