От х:

Днес в x:

Два пъти годишно пенсионерите ни в Турция удостоверяват пред НОИ, че са живи

Българските пенсионери, които живеят в Турция, са задължени два пъти в годината да декларират пред българските власти, че са живи, за да им бъдат изплатени българските пенсии, съобщават от Националния осигурителен институт.

През януари и юли на съответната година получателите на такива пенсии трябва да се явяват лично пред официален орган в Турция за заверка на декларацията за живот. След това оригиналът на документа трябва да се изпрати до Националния осигурителен институт (НОИ), дирекция "Европейски регламенти и международни договори" на адрес: 1303, София, бул. "Ал. Стамболийски" № 62-64.

Пенсиите на лицата, за които документът не е получен в срок до 10 февруари - за първото полугодие на съответната календарна година, и до 10 август - за второто полугодие, се спират, предупреждават от НОИ. Изплащането им се възобновява едва след като бъде получена заверена декларация за живот.

Официални органи за заверка на декларациите са посланиците и консулите на България в Турция, турският Институт за социално осигуряване или други длъжностни лица, определени от турското вътрешно законодателство - община, кметство, областна управа, нотариус и т.н.

Образец на декларацията за живот е достъпна на интернет страницата на НОИ в рубрика "За потребителя"/"Формуляри"/"Формуляри и образци по регламенти"/ "Образци на декларация за продължаване изплащането на български пенсии на лица, живеещи в други държави".

News.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини