От х:

Днес в x:

Цената на шофьорските курсове скача с 300 лв.

Предстои рязък скок на цената на шофьорските курсове. В сряда ще бъде гласувано задължителните часове по кормуване за бъдещите шофьори да се увеличат от 31 на 45. Бизнесът вече пресмята, че това вероятно ще доведе до поскъпване на обучението с 300 лева, съобщава Нова телевизия.

Промените са на Министерството на образованието. В сряда те ще бъдат гласувани окончателно от работна група. За да влязат в сила е нужен само подпис на образователния министър.

Реалната промяна ще се случи от края на август или в началото на септември, когато ще се промени и цената на курса.

Целта на увеличаването на часовете е да се гарантира по-добро обучение на бъдещите шофьори и по-малко инциденти на пътя. С тази цел на следващ етап се предвижда и въвеждането на симулатор за практическите занятия на кандидат-водачите.

Повече кормуване и по-малко обучение на теория - това предвиждат промените. "Ще бъдат включени по-голям брой часове за шофиране в извънградски условия. Времето за шофиране по магистрала също ще се увеличи. Ще има задължително шофиране през нощта, както и в трафик", каза председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов.

Колко по-малко ще са часовете по теория, тепърва ще се уточни.

"Има много неща, които биха могли сами да се прочетат, затова не е необходимо наказанията да се знаят наизуст", посочи още Йонко Иванов.

Вътрешните изпити също ще отпаднат. Цената на обучението обаче със сигурност ще скочи. Ако в момента се заплаща между 650 и 800 лева, след промяната сумата ще скочи с между 250 и 300 лева. На следващ етап от промените, в курсовете вероятно ще влязат и симулаторите за кандидат-водачите.

"Симулаторите са навлезли в почти целия Европейски съюз преди повече от 10 години и са се наложили като успешен модел за обучение", коментира Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

За част от инструкторите симулаторите не са добра идея и се заканват, че ако бъдат принудени да ги купуват, ще започнат протестни действия.

"Поредната налудничава идея. Този тренажор не може да намери реално място в обучението. Измеренията, усещането, навиците, които се придобиват, след това не намират абсолютно никакво приложение", посочи автоинструкторът Красимир Георгиев.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Да
    Данчо
    5 -1
    14:09, 9 юли 2019
    Мамицата ви! Пак лобистки закони. Кажете кога нещо ще поевтинее в тази скапана мафиотска държава?! Стига сте гледали само нещата от Европа, които бъркат в джоба ни, а вижте заплатите в Европа какви са. Изравнете ни и по заплати с Европа! Цените ни вече са по-скъпи от техните. Ток, храна, дрехи, всичко ни е по - скъпо от европейските.
  • 2
    24
    24160
    0 0
    09:38, 12 юли 2019
    Малко е това. Да го направят поне 60 часа, от които половината на полигон. На място за две коли, не могат една да паркират. После кръговите им били високи, разни други препятствия имало на пътя, по тротоара пешеходци и деца с тротинетки имало. Да им се набие хубаво у главите, че като кара със 100 км/ч, за една секунда, колата минава почти 30 метра, че да си прави сметката как и къде ще се спира.
Последни новини