От х:

Днес в x:

Кандидат-студентите плащат сами здравните си осигуровки през лятото

Всички ученици, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигуровки, напомнят от офиса на Национална агенция за приходите в Хасково. Същото важи и за зрелостниците, които наесен ще бъдат студенти редовно обучение. През лятото – от завършване на средното до започване на висшето си образование те също трябва да внасят здравните си осигуровки за своя сметка.

Причината е, че през този период не попадат в нито една от двете категории – ученици или студенти, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет.

Най-напред зрелостниците трябва да подадат декларация образец 7 – за възникване на задължение за плащане на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване. Размерът на здравната вноска през 2019 г. е 22,40 лв.

От офиса НАП в Хасково обръщат внимание на зрелостниците, че при неплащане на вноските за здраве – повече от 3 пъти за последните 3 години, те могат да се окажат с прекъснати здравни права и да нямат достъп до безплатни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса. Проверка за здравния си статус всеки може да направи на място в салона за обслужване в офиса в Хасково или чрез електронната услуга на НАП – „Здравноосигурителен статус“ на електронната страница.

Haskovo.net
 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    До
    Доволен
    7 0
    16:20, 27 юни 2019
    Как беше? "Едно, две, три, четири,...."
  • 2
    Оо
    ооо
    3 -2
    20:40, 27 юни 2019
    Ммм... как така цяло лято?! Нали стават студенти от момента , в който са се записали в Университет? Има двусмислица, ама то тука е така!
Последни новини