От х:

Днес в x:

Чакалтая - един ледник и един ски курорт, които изчезнаха

    Чакалтая е най-високият ски курорт в света с надморска височина 5375 метра.  Или поне е бил, преди да изчезне. Намира се в Боливия и е разположен дори по-високо от двата базови лагера на Еверест. Пътят, който води до него, е и най-високият в цяла Южна Америка.

    Ски курортът е създаден около 1930 г. върху ледника Чакалтая, затова и носи същото име. Разполагал е с един лифт, няколко писти, хижа, ресторант и дори хотел. 

    Заради невероятното си разположение и огромната височина, ски курортът е бил едно от най-посещаваните места от местните любители на зимните спортове, които са можели да си позволят този лукс.

    Именно заради ските ледникът Чакалтая става популярна туристическа дестинация през цялата година, още повече че се намира и само на около половин час с кола от столицата Ла Пас.

    Всичко било повече от прекрасно, докато ледникът просто не започнал да се стопява. През 90-те години местните забелязали, че Чакалтая се смалява.

    Правителството в Боливия веднага се заема да разбере какво се случва с ледника. Наема експерти, които го изследват и установяват, че Чакалтая ще изчезне напълно до 2015 г. 

    За съжаление негативните прогнози на учените се сбъдват преди даденото време. Още през 2000 г. ледникът толкова много се смалява, че вече е невъзможно да се използва за ски. А през 2009 г. и последното късче лед се стопява и Чакалтая просто изчезва. 

    Днес почти всички от множеството постройки на Чакалтая са празни. Няма и следа от оживения ски курорт. Единствените, останали там, са двамата хижари, които всеки ден се молят на Бог снегът да се завърне.

    Макар ски курортът отдавна да не функционира, хижата и до ден днешен е отворена за посетители. Поддържат я Адолфо и Самуел Мендоса - някога ски учители на Чакалтая.

    Двамата с удоволствие разказват историята на един почти забравен ледник и ски курорт, защото искат да запазят спомена за това толкова уникално място, което може би след години никой вече няма да помни.

    Източник: lifestyle.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Последни новини