От х:

Днес в x:

31 °C

Студенти от Академията за лидери идват на помощ за старото училище в Петково

След десетки дарители и студентите от Академията за лидери ще се включат в помощ на петковци за ремонтните дейности на старото училище в родопското село

Петковци нагледно показаха, че когато нещо, макар и трудно, стане кауза със сърце, тя неминуемо се реализира. Инициатива за спасяване и ремонтиране на сградата на старото училище в смолянското село Петково стартира в началото на 2016г. , а работата започна в началото на юни 2019г. До сега са събрани малко над 8 840 лв от дарения за каузата „Да спасим старото училище в село Петково“, в която се включиха над 60 граждани и фирми- с пари, строителни материали и друга помощ. След като събраната сума се оказа твърде скромна за извършване на цялостен ремонт от строителна фирма, инициаторите решиха да действат стъпка по стъпка и наеха двамата местни майстори Бисер и Росен, които след оглед на сградата, се заеха с тежката задача. Опитните дюлгери разчистиха камъните, градят падналата стена с камък, ще направят и необходимите бетонни пояси, замазка и ще възстановят прозорците за около 6000 лева.

Така първия етап от ремонта, който местните хора се надяват да приключи до началото на есента, вече е в разгара си.

Събраните средства ще се използват за заплащане на труда на майсторите и част от материалите.  След призив за помощ със строителни материали, две фирми са дали безвъзмездно материалите, които майсторите са поискали, за да започнат работата по ремонта на старото училище.

Съвсем „неочаквано“ с петковци, ангажирани с ремонта, се свързват представители на „Академия за лидери“, платформа даваща възможност за практика на млади и трудолюбиви студенти от различни строителни и технически специалности.  
„Всяка година, участниците на Академията подкрепят една кауза като помагат не само финансово, но и с време и труд.  Много сме щастливи, че тази година Академията за лидерите са харесали нашата кауза „Да спасим старото училище в село Петково“ и са решили да я подкрепят. Предстоят разговори и срещи с тях, за да се уточни как и с какво да ни помогнат. Поздравления за тези млади българи, които с труд и средства помагат на различни благотворителни инициативи!“, заявиха от инициативния комитет в Петково.

Старото училище е общинска собственост и до преди три години в него се помещавала читалището и библиотеката на селото, но сградата не се поддържаше и се рушеше. От снеговете и дъждовете цялата източна стена беше срутена, голяма част от покрива е повреден, подовете са изгнили и сградата от няколко години е абсолютно неизползваема. От инициативния комитет изразяват надежда, че на следващ етап община Смолян ще се включи и ще предостави дървен материал и греди за покрива.

Старото училище е емблематична сграда,  символ на родопското село.

Училището е открито през 1921 г., а според книгата „Село Петково“ на д-р Георги Ташев група първенци от селото се обединяват около идеята за построяване на ново училище още през 1916 г.  Изумително е, че това се случва въпреки бушуващата Първа световна война. Чрез дарения и самооблагане на всички семейства се събират средства, строежът започва през пролетта на 1917 г., а на 16-ти септември 1920 г. училището вече посреща и първите си ученици. Тържествено е осветено на 21-ви юли 1921 г. Изчислена в лева, сградата е струвала 1 500 000 лв, събрани без помощ от държавата и общината. До 2015 г. в нея се помещават читалището и библиотеката на селото.

В някогашната гимназия „Отец Паисий“,  са учили поколения петковци, повечето от жителите вече са изселници, но  през лятото живописното село е пълно с живот, много от хората се връщат, а все повече са и тези, които купуват къщи тук, заради красивата и чиста природа. Петковци вярват, че някой ден, селото ще има и ново „старо“ училище,  библиотека и място за занимания и развлечения на деца и възрастни.

Щиляна Чакърова

Инициативният комитет припомня, че за каузата има нова дарителска сметка, в която желаещите могат да се включат с финансов превод, както и с помощ с материали.  НОВАТА ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА за инициативата „Да спасим старото училище в село Петково“:
ТИТУЛЯР: НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ ХРИСТО ПОПКОНСТАНТИНОВ – 1923“
С. ПЕТКОВО, обл. Смолян
основание – Благотворителна инициатива „Да спасим старото училище в село Петково“
БУЛСТАТ – 000609608
ДАННИ БАНКОВА СМЕТКА:
BIC КОД – STSABGSF
IBAN BGN – BG26STSA93000000664557
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 20.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини