От х:

Днес в x:

Фолксваген предпочита Турция пред България, твърди "Ханделсблат"

Новият завод на Фолксваген най-вероятно ще е в Турция. Предварителното решение вече било взето, твърди "Ханделсблат". Друго германско издание пише обаче, че България е на първо място в списъка с фаворитите.

В търсенето на най-подходящото място за новия завод на Фолксваген стратезите на германския автомобилен концерн са взели под внимание безчет фактори. Водещите сред тях - размерът на заплащането и благоприятното местоположение. И макар окончателното решение още да не е взето, предварителното явно е в полза на Турция, съобщава германското икономическо издание "Ханделсблат".

Предимствата на Турция

Водеща роля за избора на Турция играе фактът, че правителството в Анкара очевидно е готово да се включи във финансирането с няколкостотин милиона. А това означава, че така ще бъде покрита значителна част от планираната инвестиция, която ще бъде в размер на поне 1,3 милиарда евро. "С подобни примамливи предложения Турция може лесно да контрира офертите от България", отбелязва изданието и цитира мениджър от концерна със следните думи: "В полза на България е фактът, че страната е част от Европейския съюз и затова гарантира определена правна сигурност".

"Преговорите продължават - и с България, и с Турция", заяви преди броени дни шефът на концерна Херберт Дийс на среща с мениджърите на Фолксваген. Но междувременно предварителното решение в полза на Турция вече е било взето, твърди "Ханделсблат". Окончателното решение се очаква преди лятната пауза в заводите на концерна във Волфсбург, която започва в средата на юли. А както е било потвърдено от осведомени източници, миналата седмица Дийс е бил на разговори в Турция.

А ако Ердоган дойде на откриването?

В германския автомобилен концерн размишляват и над този въпрос - кого би трябвало да изпратят, ако при евентуалното откриване на новия завод в Турция страната-домакин бъде представена на най-високо равнище. Но във Фолксваген имат опит със строителството на предприятия в държави, чиито правителства редовно нарушават основни правила на демокрацията, пише "Ханделсблат" и дава пример с Китай. Тъй като в случая с Турция определено има риск от загуба на имидж, във Фолксваген сериозно са обсъдили този въпрос, твърди мениджър на концерна. "Ханделсблат" го цитира с думите, че критики със сигурност ще има, но рамковите условия определено са в полза на Турция.

Строителството на завода в Турция ще бъде съгласувано и с правителството в Берлин, пише германското издание и твърди, че по принцип нямало възражения срещу подобна инвестиция. От Фолксваген разчитат и на това, че моделът Пасат ще бъде използван масово като служебен автомобил в турските държавни учреждения. Засега обаче концернът отказва да обяви официално дали наистина е било взето предварително решение в полза на Турция.

Все пак България?

Според сайта finanzen.net пък България продължава да води пред Турция в надпреварата за инвестицията на Фолксваген. "На първо място в списъка с фаворитите стои България, следвана от Турция", пише изданието и твърди, че вече текат интензивни разговори за покупката на терен в близост до София.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Bo
    Bobi Mihailov
    0 -1
    12:03, 27 юни 2019
    Всичко е ясно. От гледна точка на екосъобразни продукти не е целесъобразно България да се 'натиска' за организиране на дизелови автомобили от Фолсваген и Шкода. Без перспектива , а и ние нмаме инфраструктура за това пройзводство . Даже да построят чисто нови заводи (леярни, ковашки мощности, Щампови линии за листови детайли, роботизирани заварачни компекси асамблиране, пройзводство на дизелови двигатели това е непосилна задача за Българската индустрия и провала ще е тотален. Много по лека е задачата за усвояване на електромобил. При една кооперация със Сърбиоя от тях купето (има налични мощности) от нас всичко по ек.задвижването (батерия не литиев, сихронен ел.двигател, управление(контролер) с вграден изправител и мини агрегат за електро зареждане и цялата ел.кабелизация и електро кинкалерия плус джанти ляти в БГ с противоналягане гуму от Сърбия и много друга кинкалерия която да се осигурява от заводите работещи резервни части за Европейските автомобилни фирми ще се получат нещата.Първи етап задоволяване на балканите , а следт това да мислим за необятеният Руски и др. пазари. Това е реалистично и възможно и интелигентно. Държавните мъже да слушат все още останали индустриалци. Другият проект е пагубен за България и ще е голям провал.
Последни новини