От х:

Днес в x:

Перфектната система: Докато НЗОК и Университетска болница се разберат, онкоболно дете не получава лечение

Не Здравната каса, а Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" забавила документите на 6-годишната Мария. Това твърдят от НЗОК в свое официално становище по повод информацията, разпространена от медиите, че Здравната каса е бавела лечението на онкоболното момиченце в продължение на два месеца, преди то да почине.

6-годишната Мими, която се бореше за втори път с левкемията, не успя да спечели битката за живота си. Тази сутрин момиченцето издъхна в детската онкохематология в Университетската болница "Царица Йоанна" в София.

Тъжната новина съобщиха близките на детето в групата във Фейсбук, където се събираха дарения за лечението й в Германия.

"Погледнете към небето... По чисто е нали?!? Нашето слънчице язди кончета из зелените небесни поляни! Няма системи, няма бели престилки, и болка няма... Мими е свободна! Изпраща ангелски целувки на всички вас, които повярвахте в нея!".

Малката Мими е родена със Синдром на Даун, а през 2017 г. се разболява от левкемия. Лекарите успяват да постигнат ремисия, но преди няколко месеца зловещото заболяване се завръща. През април момиченцето е прието в ИСУЛ. Въпреки усилията на лекарите, състоянието на Мими постоянно се влошава, като вчера се наложи детето да бъде поставено на командно дишане заради усложнения със сърцето и белите й дробове. 

Междувременно стана ясно, че родителите й са получили фактура за близо 14 000 лева заради два медикамента - "Винкристин" и "Онкаспар", които са използвани за лечението на дъщеричката им, но не са в списъка с лекарствени продукти, които НЗОК заплаща по реда на Наредба №10. Майката на Мими е подала документи още в края на април лекарствата да бъдат поети от касата, но до снощи решение по казуса нямаше. 

От НЗОК изразяват съболезнованията си на семейството и призовават да не се изнася невярна информация, защото това не било в полза на пациентите.

Удовлетворяването на нечии лични амбиции на лица, пряко свързани със схеми за източване на публични средства от бившия Център "Фонд за лечение на деца" нямат нищо общо с грижата за живота и здравето на болните, посочват в позицията си.

От Касата обясняват, че заявлението от майката за заплащането на две неразрешени за употреба у нас лекарства, необходими за лечението на детето, е било подадено на 25 април. Към него обаче липсвала задължителна медицинска документация от страна на Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ". Въпреки че НЗОК изискала липсващите документи, тя така и не ги получила до 30 май, когато Специализираната комисия е разгледала повторно случая. Въпреки това Комисията предложила на управителя на НЗОК да изпрати непълната медицинска документация за задължително становище на двама външни експерти. Писмата към консултантите са изпратени на 31 май, съобщават от Касата.

Те посочват, че Университетската болница е представила последния необходим медицински документ на 6 юни, като отново не е предоставила информация за цените на двете лекарства.

В същия ден е проведена среща за уточняване на начина процедурите по подадените заявления между Специализираната комисия в НЗОК и представители на Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" и УМБАЛ "Св. Марина" - Варна.

От Здравната каса информират, че на 13 юни са получени задължителните становища от външни консултанти, но ИСУЛ е представил на НЗОК документ за цените на двата продукта едва на 18 юни, след като той е бил специално изискан. Още същия ден Касата е издала заповед за одобряване на заплащането на цялата сума в размер на 23 377,40 лв.

НЗОК посочва, че междувременно болницата е поискала от майката на болното дете около 14 000 лв. за заплащане на извършеното лечение.

Заради несъвпадението в цените НЗОК е сезирала Изпълнителна агенция "Медицински надзор" към Министерството на здравеопазването за цялостна съвместна проверка по случая.

Касата обаче уверява, че това по никакъв начин не е възпрепятствало провеждането на лечението на детето.

НЗОК опровергава и друга информация, разпространена в социалните мрежи, а именно, че от месец няма нито едно решение за болно дете. Тя подчертава, че от поемането на дейността на Център "Фонд за лечение на деца" на 1 април до момента е разгледала 379 заявления за одобряване на заплащането на медицински услуги.

Между 1 и 19 юни Комисията е разгледала около 100 случая по процедура и е издала 29 заповеди за извършване на плащания, а други 10 очакват одобрение. Не е издаден нито един отказ за заплащане, изтъкват от НЗОК.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини