От х:

Днес в x:

25 °C

„Неохим“ се присъединява към Националната система за ранно известяване

Системата за предупреждение на димитровградския завод за производство на изкуствени торове „Неохим“ скоро ще бъде свързана към Националната система за ранно известяване на населението при опасни ситуации.
 
Това обяви днес на място в завода прокуристът му Стефан Димитров. Той показа пред медиите, както най-опасните работни звена в химкомбината, така и службите, които реагират при бедствия. Повод за това е инцидентът в четвъртък привечер, при който при пуска на амонячния цех в торовия завод, възникна лек пожар. За ситуацията и за това, че не са уведомени по реда на подписания от завода План за действие за защита на населението при бедствия и аварии, реагираха от община Димитровград.
 
Не е имало пожар, а само отклонение от нормата при пуска. А при пуска на такава мощна система има определени норми, както и понякога леки отклонения. Ситуацията обаче не е била опасна нито за хората, които са били на територията на завода в този момент на работните си места, нито за населението на Димитровград. Затова не е било необходимо и задействане на Плана, коментира Стефан Димитров.
 
Той посочи, че на висшите ръководни места в „Неохим“ работят висококвалифицирани специалисти, като инж. Васко Стефанов, който е  директор на производството в завода  и Асен Краваев - началник на цеха за производство на амоняк. Двамата днес обясниха процесите на пускане на инсталациите и защо ситуацията в четвъртък вечер не е била опасна.
 
От стартиране на процеса в цеха за производство на амоняк до получаване на крайния продукт - течен амоняк, са необходими 60 часа. През време на това пускане отделенията на инсталацията се стартират поетапно. Азото-водородната смес отива на факел, тоест изгаря. Именно в един от етапите на стартирането се е получило възпламеняването във факелната установка. Но сместа, която се е възпламенила, така или иначе е трябвало да излезе и да изгори, обясни Асен Краваев. 
 
Стана ясно, че пожарът е съвсем дребен,  по-скоро е било запалване. Пламъкът е бил около 50-60 см. „При тази ситуация не може да се говори за пожар с потенциална възможност за разрастване. Не само при нас и в други предприятия, които работят с газ и водород, такива ситуации се случват“, обясни инж. Васко Стефанов. 
 
За да няма проблем при най-сложния процес, а това е пускането на самата инсталация, се спазват определени правила и има много прецизен контрол, посочи прокуристът на предприятието. Той е категоричен, че е мит, че „Неохим“ е цъкащата бомба. „Колегите разполагат със система, чрез която с натискането на едно копче  могат да спрат при реална опасност  производствените мощности. Освен това в предприятието се инвестира много в превенцията, а тя включва и непрекъснати обучения и тренинги на работещите за действия в опасни ситуации. Те се провеждат неколкократно с участието, както на локалното противопожарно звено в комбината, така и с включване на пожарникари от Димитровград и от областната дирекция в Хасково, уточни Стефан Димитров.
 
Прокуристът на торовия завод извади данни, според които за предходната година през специални обучения са минали  209 от служителите в хим. комбината. Тренингите са били общо около 41 000 часа. Димитровградският завод е единственият в Хасковска област, който има служба за пожарна безопасност и газоспасителна дейност. Два пожарни автомобила, газоспасителен автомобил и линейка са на разположение на звеното. А в него работят 86 души, обясни управителят на обслужващата тази дейност в завода фирма  "Индустриална пожарно-аварийна компания"  Пламен Панчев.
 
Той коментира още, че в четвъртък реакцията на служителите е била абсолютно адекватна и по указания и план всичко е било изпълнено. Позвънено е на тел 112, на място са пристигнали пожарникари от Димитровград и Хасково, които са преценили, че няма непосредствена опасност за живота и здравето на населението. В тяхна компетенция е кого да уведомят при подобна ситуация по-нагоре по властовите етажи, ако е необходимо могат и цялата държава да вдигнат. Но тази ситуация далеч не беше такава, посочи Панчев. 
 
Макар в трудна икономическа ситуация, в която се намира в момента завода, ръководството не пести пари за поддръжка на инсталациите. В тях са вложени през миналата година около 10 млн.лева, каза още Стефан Димитров.  А за модернизацията на отделните процеси са инвестирани между 10 и 20 млн.лева. 
 
Красимира Славова

10 коментара

 • 1
  Не
  неочовек
  8 -2
  16:06, 19-06-2019
  платена публикация
 • 2
  Ра
  Ради
  7 -8
  18:34, 19-06-2019
  Колко по рано го ликвидират толкова по добре за Димитровград. Той е една екологична бомба
  • 78
   78069870
   2 -2
   21:42, 19-06-2019
   Анаватан Anavatan и зетя на Прасчо Ердоган ще ви доставят тор .... България никога е нямала нужди от торови заводи - нито в 19 век , нито в 21 век :)))
 • 3
  Ра
  Радина
  7 0
  19:05, 19-06-2019
  Стефчо влез в цех Стара азотна и подишай азотни окиси след направен ремонт. Жалко за работниците там.
  • 78
   785987
   0 0
   21:32, 19-06-2019
   Скапал се е бая от пиене - ВМРО Монтреал изглеждат къде къде по - запазени от него :)))
  • До
   До Радина
   2 0
   22:07, 19-06-2019
   Мъжът ти работи в този цех, много добре знае кои са фирмите и кои е надзорника на изпълнените обекти и кои е ял заедно баницата......
 • 4
  Ма
  Малии
  5 -1
  21:24, 19-06-2019
  Това ми прилича на "малко бременна жена"?? Хм, ама тя или Е или НЕ Е бременна - жената де!! Аман от странни интерпретаций на някои уж интелигентни хора???!!!
 • 5
  Ха
  Ха стига бе
  5 0
  21:27, 19-06-2019
  Ха, добро утро г-н началник??????
 • 6
  89
  8960879-8
  2 -2
  21:29, 19-06-2019
  Ей Боклуци ,
  Купете по едни столове на Хайваните Оператори ... Кви са тия одрани столове на снимката ?
  .....
  Наяждане нямате пезвенк-ове :)))
  ....
  Неохима го готвят за рязане .....
  • Ян
   Янчо
   3 0
   21:49, 19-06-2019
   Първо ще освоят парите на акционерите, чрез фалшиви ремонти и техните фирми. След това на скрап......


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Още новини

Хороскоп за 23.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини