От х:

Днес в x:

Мая Манолова в Кърджали: До края на седмицата внасяме законопроектите за съсловните организации на медиците

Изображение 1 от 3

    До края на седмицата внасяме в деловодството на Народното събрание пакет от законопроекти за съсловните организации на медицинските специалисти. Ще има отделни законопроекти за съсловни организации на медицинските сестри, рехабилитаторите , фелдшерите. В момента текстовете се прецизират. Това съобщи в Кърджали омбудсманът на Р България Мая Манолова. Тя дойде в Столицата на Източните Родопи да подкрепи протестът на медицински специалисти от областния център, Ардино, Момчилград и Златоград. Основното им искане е да се приемат закони за съсловните организации. Ще припомним , че това бе и едно от първите обещания на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев , когато медицинските специалисти в страната излязоха на протест и публикуваха Декларация от 9 точки. Протестиращите са недоволни от поведението на Асоциацията на специалистите по здравни грижи, която ги изостави и отказа да подкрепи исканията им.
    Залъгват ни с празни обещания за кръгли маси и дискусии. Постигнатото на тях остана само на хартия. Това заяви за Кърджали бг вести , организаторката на днешния протест в Кърджали Семра Хасан от Момчилград. Тя е недоволна, че колегите и плащат редовно членски внос, а не получават защита пред управляващите.
    Не искаме оставки. Искаме премиерът и министърът на здравеопазването да изпълнят обещанията си. Говорят за методика на разпределение на 50 млн лева за медицинските специалисти, но такива пари изобщо няма. Те не са стигнали до нас. Няма я и заплатата от 950 лв. обещана от премиерът Борисов, подчерта Семра Хасан. Чувстваме се излъгани за пореден път, отбеляза лидерката на протеста.
     Аз съм с протестиращите медицински специалисти от първия ден и смятам да ги подкрепявм до края,  сподели още Мая Манолова.  Тя каза, че законово възможностите на институцията са ограничени, но няма да се откаже да поставя проблема.  Виждате как властта се ослушва за повдигнатия от нас въпрос за финансовото робство над кредитополучатели от банките и фирмите за бързи кредити. В случая с медицинските специалисти, всеки от нас е съпричастен и като гражданин и като пациент,подчерта Мая Манолова.  Тя обвини Кирил Ананиев, че създава хаос в здравеопазването. Отпуснати са 130 млн.лв., които са потънали неизвестно къде. Обещаните заплати от 950 лв не са факт. Преди избори се обещава. А сега виждаме пълен отказ от исканите промени в здравеопазването. Нещо повече правят се опити да се мачкат водачите на протестите. Красноречив е примерът с Мая Илиева, станала лице на протестите. Чест прави на здравните работници от Кърджали,че застанаха в нейна защита, каза още Мая Манолова.
    Мой дълг е да стоя до българските граждани, когато нарушават правата им. Това което обаче става показва , че в страната остава все по-малко демокрация,заключи омбудсманът на Р България.
     Мая Манолова съпроводи медицинските специалисти от входа на Общинска администрация до Паметника на Апостола. Тя не можа да се включи в протестното им шествие , защото бе с навехнат глезен.
     Протестиращите направиха обиколка на кръговото на Автогарата, като пресичайки на пешеходните пътеки задържаха движението на автомобили.
    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини