От х:

Днес в x:

Учителка съди майка на ученичка заради публикация във фейсбук

Изображение 1 от 4

    Ситуация с дете в час по физическо възпитание и спорт в хасковско училище и последваща публикация във фейсбук станаха причина за съдебен процес. Делото е заведено от учителката Марияна Стоянова. Тъжбата й е провокирана от публикация в социалната мрежа в профила на майката на седмокласничката - Диана Иванова. Причина за поста от 13 февруари 2019 година била ситуация в часа по физическо, в който момичето не трябвало да играе заради уважителната според родителката причина, за което била уведомена и класната ръководителка. Майката твърди, че госпожата е накарала детето й да обясни пред целия клас защо не трябва да участва в часа, което засрамило 14-годишната девойка, която била неразположена.

    След разговор между майката и учителката, Иванова направила публикация във фейсбук без да посочва имена и дори училището. Постът станал достояние на Стоянова, която се почувствала засегната. Заради това тя е завела дело за обида и клевета, тъй като твърди, че изобщо е нямало такава ситуация с детето на Иванова в часа по физическо възпитание.

    В днешното съдебно заседание преподавателката и адвокатът й Антон Попов депозираха граждански искове в общ размер на 3500 лева за нанесени неимуществени вреди. Юристът поиска да се призове за разпит другата госпожа по физическо възпитание, която е водила паралелно час в салона на училището и е станала свидетел на ситуацията, довела до съдебен спор.

    Подсъдимата и адвокатът и Иван Иванов оспориха иска. като неоснователен. "Представената извадка от социалната мрежа не удостоверяват по категоричен начин авторството на доверителката ми", заяви юристът. Той пожела да бъдат призовани двама души, които са следили дискусията във фейсбук, както и директорът на училището.

    Съдия Даниела Николова уважи исканията за разпит на свидетели и отложи делото за 5 август. По закон магистратът даде възможност на страните за помирение, но те отказаха. Пробвали да се спогодят преди делото, но също не се получило. Подсъдимата заяви, че й искали 2000 лева, но тя отказала да ги даде, защото смята, че не е виновна.

    Така казусът трябва да бъде решен от Районния съд в Хасково.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (40)

    • 1
      Уч
      Учител
      63 -20
      13:03, 19 юни 2019
      Как е възможно да допускат в съдебна зала, хора облечени по този начин!? Неуважително и пренебрежително е както спрямо съда, така и спрямо институциите на България! Потник и широки, шарени гащи- нямам думи! И то облекло на учител в основно училище! Повече няма какво да коментирам. Делото изобщо няма значение в случая!
      • Чи
        читател
        41 -17
        14:01, 19 юни 2019
        По облеклото й съдете що за педагог е.
      • Ху
        Хулиган
        27 -8
        15:04, 19 юни 2019
        не светете на нашите
        учители-крави,
        кои носят изгнил мозък
        във кратуни здрави!
        Л. Каравелов.
      • +-
        +-
        19 -1
        16:23, 19 юни 2019
        Читателю, не съди за книгата по нейните корици.
      • Н
        Н
        8 -6
        09:11, 20 юни 2019
        Изключително важно е как се е облякла Жената... Погледнете се вие и тогава коментирайте публично кой как е бил облечен.
    • 2
      00
      001
      64 -37
      13:10, 19 юни 2019
      Днешните учители са не само некадърни ами и тънко обидни!!!!!При положение,че жената не цитира имена с какво я е обидила или госпожата е алчна и иска да изкара тези 3500 лева!!!!!???Поне 80% от учителите са само за заплатата и нямат призванието да бъдат учители!!!!!!
      • On
        on4o
        36 -15
        13:13, 19 юни 2019
        Очевидно учителката твърди, че ситуацията описана в поста изобщо не се е случвало... Ако приемем, че историята е измислена, защо пък да не се обиди?
    • 3
      Le
      Leke
      51 -33
      13:13, 19 юни 2019
      Как не ги е срам тези учители,защо унижават децата?! Тая майка трябва тя да съди госпожата за уронване престижа на детето и нейния също Чудо голямо не играло едно дете физическо, пропадна им световната за ученици ли що стана??? Решила госпожата да изкара едни пари за почивката това лято и пуснала дело- ако мине. Защо учителката не се е обадила на класния на майката да каже че има проблем с детето срам! Да го разпитва пред класа че е неразположено....и то тинейджър. На какво ги учат в тоя учителски пуц бе
    • 4
      Фр
      Фръц-пръц
      35 -10
      13:21, 19 юни 2019
      Защо ли пак в елитното ОУ"Хр.Смирненски"?Там са най-добрите,барабар с директора.
      • Аз
        АЗ
        3 0
        16:36, 24 юни 2019
        Спрете грозните коментари! Дано детето не чете "Хасково нет". Недоумявам, защо една майка коментира проблемите си във фейсбук?!!! Необходимо е училище за родители!
    • 5
      Ба
      Бастуниада
      44 -8
      13:25, 19 юни 2019
      Нямам думи! Модерна работа стана с тоя Facebook чак пък до съд да се стига от някакви публикации е върха на комедията.
      • Пр
        практика
        30 -11
        13:28, 19 юни 2019
        вече има осъдени за публикации в фесйсбек и то от хасково така че не е изключение. просто всеки трябва да си мери приказките
    • 6
      Бб
      Ббб
      10 -11
      13:41, 19 юни 2019
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 7
      Де
      Дермидон Богоявленски
      63 -12
      13:43, 19 юни 2019
      Ма чудо голямо че ученичката няма да играе физическо. И защо трябва да ходи на училище в петък. Нека си почива, вечерта ще ходи на бар.И какви са тия претенции от даскалите. Да си мълчат и да предават уроци на чиновете, че галфоните през това време играят карти.
    • 8
      АК
      а каква е истината?
      39 -14
      13:59, 19 юни 2019
      Интересно защо тази изключителна медия - Хасково.нет, редовно се занимава с училище "Христо Смирненски" - може би защото дъщерята на една от репортерките учи там, или пък защото съпругата на фотографа преподава там - вечно ни се навират в очите "истории" от бита на училище "Христо Смирненски". Между другото, от личен опит споделям, че преподавателите по физическо възпитание там са под всякаква критика, липсва им подход, липсва им елементарно оборудване, те са явно най-големите специалисти по "народна топка". Директорът на въпросното училище отдавна трябваше да осъзнае собствената си безпомощност като администратор и да си отиде. Може би точно той трябва да помисли над факта, че преподавател от неговото училище явно често "виси" във Фейсбук, за да следи публикациите и как подобна битова история влия върху отдавна западналото реноме на "Христо Смирненски".
    • 9
      Чи
      читател
      40 -17
      14:00, 19 юни 2019
      След като майката не е посочила името на учителката, и с нищо не я е обозначила, проблемът, че се е припознала си е неин. Друга тема е, че не е педагогическо след молба от страна на детето и предупреждение от страна на майката, са го унижава по такъв кретенски начин. Учителката трябва да бъде уволнена за нанасяне на психическа травма на дете или поне строго наказана!!!
    • 10
      Ца
      Цацаратура
      16 -14
      14:05, 19 юни 2019
      Абе вий в то съд психиатър минавате ли или сте сабрани само олигофрени.по моя преценка 70 процента ОД учителите са за болярово
    • 11
      До
      До практика
      29 -12
      14:38, 19 юни 2019
      Ама Вие сериозно ли? Представи си някой да публикува един виц, и току виж друг припознава себе си и решава да осъди човека! След като няма цитирано име, защо ли госпожата се почувствала засегната питам си аз? Дали защото е виновна ли? А що се отнася до майката на детето - изобщо не бих се направила труда, да се излея мъката си във Фейсбук, директно щях да звънна до съответните агенции за закрила на детето и лично щях да я осъдя!
    • 12
      Ив
      Ив
      10 -4
      15:20, 19 юни 2019
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 13
      Ро
      родител
      55 -10
      15:35, 19 юни 2019
      Най-голямата грешка е че някой родители безусловно вярват на децата си ,но истината е че децата в къщи са едни а на вън други.Сегашното поколение са манипулативни и нагли а именно такива родители ги учат на това Хора осъзнайте се това ли е най -важното кой с какво облекло ли е ,спрете с тия комплекси и селски истории проблема е доста по -голям.По наше време ние имахме респект и уважение към учителите и за това имаше ред и дисциплина,а сега повечето права на децата и родителите от учителите в училище.
      • Ро
        Родител 2
        25 -32
        16:16, 19 юни 2019
        Лъжат възрастните, не децата! И задължение на роди... Виж коментара
      • Чи
        Читателка
        8 -6
        21:58, 19 юни 2019
        Ами не, не е комплекс това, което пишат всички! Ако беше друга държава, тази госпожа (без значение дали е учител) нямаше да бъде допусната в съда, облечена по този начин! Това е сериозна институция, не е пазар, ако един учител не го разбира, кой тогава, нали трябва да са пример за всички нас! Не знам кой е крив, кой е прав в този случай, но има както нагли и самовлюбени родители, така има и същите учители
      • Ро
        Родител 3
        11 -2
        14:59, 20 юни 2019
        Това може да го напише само един манипулативен и нагъл родител, който в същия дух възпитава децата си . А това показва комплексите Ви и селските Ви истории. Проблемите идват от такива като Вас.
    • 14
      За
      Защитник - десен бек
      22 -8
      16:10, 19 юни 2019
      И двете спорещи страни са прави: Първо учителката с това облекло не зная как е допусната в съда.С облеклото си показва какво е уважението й към българското правосъдие/ то едно правосъдие/.Само с това си поведение си я представям и като педагог.Второ ,познавайки майката на детето и поста,който заема ,е напълно в неин стил да коментира нападайки и унижавайки поведението на другиму.
      Това е ,излишно е да спорите.Пълен майтап.Чудя се какво прави Кръшков там и дали писанието не е негово подписано от колежката му Кутелова,защото щях да констатирам сумати правописни грешки.Прав ли съм Кръшков?
      • +-
        +-
        14 -3
        16:26, 19 юни 2019
        Що не оставите на съда да реши кой е прав и кой не?!
    • 15
      Ха
      Хасковска жителка
      6 -7
      16:40, 19 юни 2019
      Цялата работа ще да е дело на човека с червената блуза и очилата - Хр. Тотев! Миналата година съди полицай а сега се замесва с друго дело.
      • До
        ДО Ха Хасковска жителка
        0 -7
        20:03, 19 юни 2019
        СЕГА ХАСКОВСКАТА ЖИТЕЛКА И ТЯ ЩЕ ВЛЕЗЕ В СЪДА КАТО... Виж коментара
    • 16
      Да
      Дамян
      27 -12
      19:45, 19 юни 2019
      Тази госпожа от общината е много нагла. Нейното дете да не е вип, че към него да има по- специално отношение.
      • М
        М
        13 -5
        09:04, 20 юни 2019
        Факт, не са длъжни учителите да се съобразяват с децата на канцеларските мишки и те да имат повече привилегии от останалите.
    • 17
      Хе
      Херкулес
      19 -8
      22:31, 19 юни 2019
      Ееее гледам и не вярвам на ушите си и тая ли е станала учителка…….. тя едва завърши училището по автотранспорт .Странна държавица сме, от недодялана козметичка и хоп педагожка .Какво сте се хванали за облеклото и. Ами така и е удобно на женицата ,а и времето е горещо пък и сме много модерни шарени гащи потник и за капак джапанки .Ооооо колко сам прост – сигурно това е новия dress-code за съда .Абеее голяма работа сме…… От къде това самочувствие мааа Марче ……… Оооо извинявам се за фамилиярното обръщение г-жо Стоянова нали сме педагози ,не стига че ти е н*****н з*****а ами и дело.Ако съм на мястото на тая майка, ще заведа дело и ще те съсипя. Ееееее какви времена доживяхме каймака на утайката даскал .Само така г-жо Стоянова горе краката .И накрая искам да благодаря на нашите Управници браво на вас ………. съсипахте го това образование ……продължавайте все така да бълвате некадърници и простаци със самочувствие , а тези хора ще учат децата ни .
      • ?
        ?
        6 -2
        10:50, 20 юни 2019
        Кой си ти или е по-малко страшно да се напишеш "херкулес"
    • 18
      Би
      Биби
      18 -7
      22:37, 19 юни 2019
      Въпросната “госпожа “по физическо възпитание е козметичка ,след този случай да си стои на мястото и да не се появява повече в никое училище.Срам за ОУ “Христо Смирненски”!
      • Аа
        Аа
        3 0
        12:26, 21 юни 2019
        Биби вземи се покрий и ти че ще вземеш да изплашеш некой.
    • 19
      Aнонимен
      17 -9
      00:51, 20 юни 2019
      Много ще ми е интересно ако осъдят въпросната госпожа дали ще си остане на работа в Общината това по-важния въпрос защото като ти се даде малко власт и се е помислила за недосегаема,но има морални хора които си търсят правата и не може току така да се уронва морала на учителя.Успех госпожо и дано всички родители аи вземат поука
      • 00
        001
        5 -7
        10:19, 20 юни 2019
        Анонимски добре ли си????
    • 20
      Ох
      Ох
      21 -6
      08:09, 20 юни 2019
      Чудесно, най-добре даже изобщо да не влизат в час по физическо,защо не и по математика, български...имат уважителни причини да не ходят изобщо на училище. Родителите да продължават да слушат децата си, да не спазват и те самите никакви правила...да видим докъде ще стигнем. И най-вече да се знае УЧИТЕЛЯТ Е ВИНАГИ ВИНОВЕН...Затова ситуацията във всяко едно училище в момента е като в маймунарник, защото няма авторитети и родители и деца си позволяват не само във фейсбук,но и навсякъде да знаят.по-добре от учителите как ,къде и какво трябва да се учи или по-скоро НЕ УЧИ. Все така..напред..с пълна сила..с глава към стената..
      • 00
        001
        7 -9
        10:27, 20 юни 2019
        А вие деца имате ли???Влизали ли сте скоро в някое училище???В междучасието учителите си говорят на малки имена -ние едно време им знаехме само фамилиите!!!!!За какъв авторитет говорите та те самите се радват че нямат права съответно и задължения!!!!!!Изпяват си урока и бързат да си ходят!!!!Тези сегашните са всичко друго но не и учители!!!!!!!Много от децата също са нагли но и учителите не им отстъпват!!!!
    • 21
      Ин
      интересно
      6 -1
      09:03, 20 юни 2019
      защо само другия учител викат за свидетел, да викнат всички които са били на мястото - било то ученици или учители - от опит знам че както има калпави родители с още по - калпави деца, така има и учители, които не само че не бива да работят като такива, а с тях трябва да работят психолози, за да им решат проблемите които изливат на децата. Само всички свидетели могат да кажат какво е станало, а за публикацията - във Фейсбук, и аз смятам че след като няма име e тъпо учителката да съди. Аз на нейно място бих драснала коментар в стила на коментара на родителката, защото в тая държавица всеки свикна че може да прави и приказва каквото си иска на когото си иска.
    • 22
      Бе
      Безпристрастен към делото
      12 -2
      09:58, 20 юни 2019
      Каквито ни са управниците такива са ни и учителите и лекарите и чиновниците и цялата останала "сволач". Само че в основата си стои ТЪПИЯ ЧАЛГАРСИ ИЗБИРАТЕЛ. Прост народ слаба държава.
    • 23
      Би
      Бивш ученик в Смирненски
      1 0
      18:44, 7 авг 2019
      Като за начало, не мога да кажа кой крив , кой прав. Като учих аз в Смирненски. Много от госпожите имаха респект към едните ученици, към другите все едно са простаци.. Цялото образование ни е леш, това не се дължи обаче само на учителя и системата а много от децата се пулят на учителите си чатят си на телефона. Натискат се по чиновете, това не е порно стая за звезди, а да ти влезе нещо в тъпата кратуна,което след време да ти помогне да не се излагаш пред всички и навсякъде.. Мисля, че е крайно време да се събудим моите връстници, които имат нещо в главата, както и аз сме в чужбина.. Учим, работим за да уцелеем по някакъв начин. Нека всички българи мъже, жени и децата им да се събудят. Първо възпитание и уважение към учителите, същото важи и за учителите респект към всички ученици няма прост ученик.. Всички сфери в България са на тотален упадък ... Значи има нещо, което трябва да се замислим всички. Има нещо неправилно трябва да сме заедно
    Последни новини