От х:

Днес в x:

Дебърските деца получиха покана за изява в Москва и завоюваха престижни награди

Детската фолклорна група ,,Дебърче” с ръководител Ангел Ангелов получи покана за изява на руска сцена и участие в Московски фолклорен фестивал. Поканата беше отправена към децата след впечатляващото им участие на провелия се през миналата седмица VIII Международен фестивал ,,Атлиманска огърлица – 2019” в град Китен. Оттам групата се завърнаха като Лауреат първа степен на диплом и носител на  голямата награда на сдружение ,,Децата на 21 век – Москва“.

Международният фестивал ,,Атлиманска огърлица – 2019” се провежда ежегодно под патронажа на кмета на община Приморско – д-р  Димитър Германов. Фестивалното мото тази година е: „Българското фолклорно  изкуство – символ на България и света“ В четирите фестивални дни на сцената в Kитен се изявиха над 250 участници от България, Русия, Казахстан, Беларус Македония, Канада, Украйна, Сърбия и дори от далечна Канада.

Дебърските деца трябваше да открият фестивала и така вдигнаха летвата, че нито един състав не можа да я надскочи. 10-членното жури от специалисти в областта на фолклора бе впечатлено и пленено от прекрасните изпълнения да двете специално подбрани тракийски песни. Ръководителят Ангел Ангелов продължи своята линия на представяне и отново избра песни на земляка ни Стефан Филипов - „Христовице, мър млада невесто“ и „Загукала сива гургулица“.

„Много съм доволен от представянето ни, сподели той. Сега предстои да разберем подробности за поканата за участие на фестивала в Русия. Много искаме да отидем, но знам, че ще трябва да положим усилия, за да обезпечим едно такова пътуване и да убедим много институции, че заслужаваме да сме там и да показваме българския фолклор. А организацията на фестивала беше забележителна и сме много благодарни на организаторите“.

Фестивалът, чийто основател и директор е странджанската народна певица Златка Ставрева е част от културния календар на Община Приморско и е включен  в календарите на Министерството на културата и Министерството на туризма.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини