От х:

Днес в x:

САЩ официално обвиниха Иран, ще има ли война

Cъветът за сигурност на ООН проведе заседание при закрити врати, посветено на вчерашното нападение над танкерите в Оманския залив.

Постоянният представител на САЩ Джонатан Коен е заявил, че всички улики сочат към Иран и е предупредил, че ако Съветът за сигурност не реагира, са възможни и други нападения.

Няколко страни членки на Съвета за сигурност са подкрепили разследването на нападението срещу танкерите, но засега не са постигнати конкретни споразумения, заяви представителят на Кувейт в ООН Мансур ал Отайби.

Преди това държавният секретар на САЩ Марк Помпео обяви, че Иран стои зад нападенията. Вашингтон основава преценката си на използваните оръжия, експертните умения, необходими за изпълнение на операцията и други фактори.

Пентагонът съобщи, че разполага със запис как ирански военни свалят неексплодирала мина от борда на нападнатия японски танкер в Оманския залив. Кораб на Иран се е приближил до танкера, въпреки че в района от четири часа се намирал американския миноносец „Бейнбридж”.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал Фалих подчерта в изявление, че страната е готова да предостави редовни доставки на петрол на световните пазари и е засилила степента си на готовност за справяне с всякакви заплахи.

Саудитският министър на външните работи Адел ал Джубейр пък каза, че Рияд е съгласен с оценката на САЩ, че Техеран стои зад нападенията срещу двата танкера.

„Нямаме причина да не сме съгласни с държавния секретар”, посочи Ал Джубейр. „Иран и преди е правил същото”.

Двата танкера, за които се предполага, че са атакувани от ирански военни вчера, са оставени на дрейф без екипаж в Оманския залив. Единият от тях може да се превърне в огромна запалителна бомба, тъй като превозва метанол, произведен в Саудитска Арабия.

САЩ обсъждат със съюзниците си различни варианти за защита на корабоплаването в Оманския залив, предаде „Ройтерс”, цитирайки високопоставен представител на администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

Обмислят се колективни действия, които трябва да гарантират и сигурността и търговските активи на американските съюзници в региона. Позицията на Вашингтон е, че нападенията изглежда са извършени, за да се постигне политическа цел и може да са били опит да се обърка посещението на японския премиер Шиндзо Абе в Техеран.

Сега САЩ ще преразгледат присъствието си в региона, предвид нарастващата заплаха освен за военните си сили, която се отчита винаги, така и срещу търговското корабоплаване.

Значителна част от световната търговия преминава през Ормузкия проток всеки ден и според Вашингтон, Иран може да опита да блокира този критично важен търговски път.

Великобритания прие позицията на САЩ, че Техеран е отговорен за вчерашните нападения срещу два петролни танкера. Лондон предупреди Иран, че подобни действия са изключително неразумни.

„Това е силно притеснително и се случва в момента на вече голямо напрежение. Поддържам контакт с държавния секретар на САЩ Майк Помпео и Великобритания ще направи своя собствена оценка трезво и внимателно, но отправната ни точка очевидно е да повярваме на нашите съюзници от САЩ”, заяви британския външен министър Джереми Хънт. „Приемаме това изключително сериозно и моето послание към Иран е, че ако са били замесени, това е изключително неразумна ескалация, която представлява истинска заплаха за шансовете за мир и стабилност в региона”.

Иранският представител в ООН отхвърли категорично американските обвинения, че Техеран стои зад атаките и призова за диалог.

„Международната общност трябва да предотврати безразсъдните и опасни политики и практики на САЩ и регионалните им съюзници”, се казва още в изявлението. „Иран категорично отхвърля необоснованото твърдение на САЩ относно инцидентите с танкери на 13 юни и го осъжда най-категорично”.

„Иронично е, че САЩ, които се оттеглиха незаконно от Съвместния всеобхватен план за действие, сега призовават Иран да се върне към преговорите и дипломацията”, се казва още в изявлението. „Икономическата война и тероризма на САЩ срещу иранския народ, както и масираното им военно присъствие в региона бяха и продължават да бъдат основният източник на несигурност и нестабилност в Персийския залив”.

„САЩ и съюзниците им в региона трябва да спрат да подстрекават към война”, гласи иранската позиция.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че обвиненията срещу Техеран за съпричастност към нападенията срещу танкери в Оманския залив, са част от план за саботиране на търсенето на решения с дипломатически средства.

Според Зариф,  съветникът по националната сигурност Джон Болтън, известен с крайните си позиции противник на Иран, заедно с израелския премиер Бенямин Нетаняху и саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, могат да подмамят президента на САЩ Доналд Тръмп да започне военен конфликт с Техеран.

Катар от своя страна призова за международно разследване на извършените вчера нападения срещу петролни танкери в Оманския залив и за деескалация на напрежението в региона.

На този фон цените на петрола на международните пазари тръгнаха нагоре. Договорите за Сорт Брент с доставка през август поскъпнаха с над 3%, до 62,02 долара за барел.

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини