От х:

Днес в x:

Екопроверки в защитени местности в Асеновградско и по сигнали на Зеления телефон

Активна бе дейността през май на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите по отношение опазване на биологичното разнообразие. Сред проверените местности са "Мъртвицата", "Лале баир", „Клувията - Дива вода", резерват "Червената стена", както и защитена зона "Градинска гора''. Не са констатирани нарушения на режимите, определени със заповедите за обявяване и Закона за защитените територии. Направени са и над 20 проверки на състоянието на вековни дървета в землища на Долнослав, в Асеновград и в Долни Воден, при които също няма констатирани нарушения.

Общо събраните суми от наложени глоби и санкции за миналия месец възлизат на 28 572 лева. Повече от половината от тях (15 657 лв.) са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните субекти. Общините, получили най-големи приходи от наложени санкции, са Пловдив – 6 478 лв., Садово – 5 501 лв. и Карлово– 2 016 лева.

За периода са постъпили общо 66 сигнала на Зеления телефон и 12 писмени жалби. Сред тях са сигнали за периодично задимяване от ниска постройка с комин, намираща се в двора на църквата между блока и къщите в района на ул. “Шейново” в Асеновград, за носеща се остра задушлива миризма, водеща до парене, сълзене на очите и изтръпване на езика, в района на ул. “Речна”, за незаконно строителство в "Натура 2000" на около 3 км от хижа “Марциганица” и за малка сърна, паднала в басейна на ВЕЦ „Асеница“ в района на кв. “Изток”. Сигналите са своевременно препратени по компетентност, съответно до Община Асеновград и до РДГ-Пловдив.

Няколко поредни сигнала са получени да за замърсяване на въздуха в Асеновград от консервния комбинат „Ганчев“ - пушене на комина, замъгляване на града с дим с цвят и миризма, с наличие на голямо количество сажди. В момента на проверката, извършена на 28 май, за нуждите на производствения процес се е експлоатирал котел с мощност 4 MW, работещ с гориво - трици от иглолистна дървесина. Проведени са били контролни лабораторни измервания на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферата. Поради недостатъчното количество трици, котелът е работил с неритмично натоварване, видно и от регистрираните стойности на въглероден оксид. Котелът е бил спрян в 13:00 ч. Извършеното обследване на площадката на предприятието и района около него не е установило наличие на миризми и сажди. От страна на оператора са били предприети действия по възстановяване и пускане в експлоатация на котел, с мощност 1,6 MW, работещ на природен газ. Предвид регистрираните стойности по показател въглероден оксид, на оператора е дадено предписание да извърши настройка на горивния процес на котела, работещ с трици. Контролът в обекта ще продължи и при констатиране на нарушения на екологичното законодателство ще бъдат предприети предвидените административно-наказателни мерки, обясниха от Екоинспекцията в Пловдив.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини