От х:

Днес в x:

Майсторки на куките украсиха парка на село Крум в Световния ден на плетенето

    Красиви елеци, покривки, изплетени на една кука, каренца и терлици подредиха за пета година майсторките на куките от региона на Хасково в паркчето на село Крум.

    До плетивата, пъстроцветни гоблени и макрамета, та дори и изплетен трибагреник,  допълниха красивата картина. Инициативата е на местното читалище „Просвета 1926“. С нея Крум се включва в отбелязването на Световния ден на плетенето за пети път. А на почетно място в средата на парка домакините бяха сложили огромния терлик, с който миналата година Крум кандидатства за рекорд.

    На 8-ми юни тази година в световен мащаб любители на плетенето се събират на открито, за да кръстосат бримките.

    В село Крум тази година празникът се организира по проект, спечелен от местното читалище в рамките на „Пловдив-Европейска столица на културата“, отбеляза председателката на читалището Минка Илиева.

    Официално празникът откри председателят на Общинския съвет в Димитровград Гергана Кръстева, която от сцената призна, че отскоро е гобленарка.

    Плетивата, изложени на показ, участват в конкурс, в който ще бъдат наградени най-добрите майсторки. Сред интересните изложени модели, са изплетени народни носии, с вложени автентични тъкани престилки. Тяхна майсторка е бившата медицинска сестра Бистра Въчева. „Това са оригинални и единствени модели, по мой проект. В едната носия съм вложила престилката на баба ми Въчка, а в другата-престилката на майка ми Добра“, разказва 75-годишната пенсионерка, която е представителка на село Сталево. Участва в конкурса за плетива в Крум за поредна година. Преди две е носителка на втора награда. Подаръкът тогава й бил-конци за гоблени. Всочко, което й останало от гоблените-награда, вложила в нов модел рокля, изплетена на една кука, която също представя в изложението днес.

    Само преди една година решава да направи бенефист в плетенето, но казва, че то е като краста-няма отърване.

    Освен конкурса за плетива, в Крум  се провежда паралелно и конкурс на старата градска песен, който събира състави от целия региона на Хасково. За началото му децата от Денс център "Галаксико" поздравиха публиката с атрактивен танц. 

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини