От х:

Днес в x:

Хасковските четвъртокласници все по-грамотни, но с по-слабо развито логическо мислене

Нивото на грамотност при четвъртокласниците от Хасковска област се повишава. Това е един от изводите, които правят в Регионалното управление по образованието на базата на показаните резултати по български език и литература от външното оценяване тази година. Много по-добри резултати са дали децата при диктовката в сравнение с миналата година. Трябва да се работи обаче допълнително по уменията им да се справят със задачи с „отворен отговор“, т.е. да се развиват възможностите им за логическо мислене и интерпретация, смята началникът на РУО в Хасково Христина Боева.

Над 60 хил. ученици от 1796 училища положиха изпитите от националното външно оценяване по БЕЛ, математика, човекът и природата и човекът и обществото в страната. В Хасковска област на т.нар. малки матури през май се явиха 1953-ма четвъртокласници.

Резултатите от изпита се измерват в точки. Максималният брой, който могат да изкарат учениците, е 20. Скала за приравнява на резултатите от тестовете към шестобалната система за оценяване от 0 до 6 точки.

За страната по БЕЛ успеваемостта е 77,69%, по математика - 75,25 %, по човекът и обществото - 77,80%, а по човекът и природата - 81,28 %.

Средният брой точки за Хасковски регион от изпита по български език и литература е 76.3 , които се приравняват на средна оценка мн.доб. 5,01. Хасково следва общата тенденция за страната за висок процент затруднение при учениците с въпросите със свободен отговор, които предполагат допълване или създаване на кратък текст.

Спрямо предишните години най-високи отново са постиженията по човекът и природата. В Хасковска област по този предмет четвъртокласниците са извадили най-висок успех от четирите положени матури. Успеваемостта е на 80 % при средна успеваемост за страната от 81 %.Средният брой точки в региона се приравняват към оценка 5,20 .

В същия момент обаче през тази година в Хасковско падат показаните резултати по математика. Средната оценка за положилите този изпит четвъртокласници е 4,84. А това е с около 3 % по-ниска успеваемост в сравнение с миналата година.

По човекът и обществото средната оценка за областта е 5.03.

Топ 3 на на-високите резултатите в региона от четирите изпита оформят хасковските основни училища „Иван Рилски“-18,80 точки и „Христо Смирненски“-18,46 т., следвани от ОУ „Хр.Ботев“ в Ивайловград-18.40. Те са с оценка отличен. На четвърто място с много добър и 16.93 точки са постигнатите резултати от четвъртокласниците на ОУ “Св. Климент Охридски“ в Хасково.

В Димитровград най-добри знания са показали четвъртокласниците от основните училища “Пенчо Славейков“ и Алеко Константинов“

Най-ниски са резултатите в областта на четвърти клас от с. Големанци.

Според статистиката на МОН, при общия среден резултат от четирите предмета за поредна година най-висока успеваемост имат учениците от Смолян, София-град и Варна. На последните места по три от предметите се нареждат Шумен, Монтана и Сливен, а по БЕЛ - Монтана, Силистра и Сливен. Общо четвъртокласниците от региона на Хасково са постигнали успеваемост от 72 %

В сравнение със средната процентна успеваемост в страната, която е 77 % Хасковска област се нарежда на 17-то място сред всички 28 области, което е изкачване с една позиция спрямо 2018 година.

От Регионалното управление на образованите съобщиха още, че със заповед на министър Красимир Вълчев от днес 17-ти и 19-ти юни са обявени за неучебни дни. Тогава ще се проведат матурите за 7-ми клас по Бел и математика.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ме
    мед сестра от орфей
    8 -39
    14:08, 6 юни 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 2
    Ho
    hohoho
    35 -3
    14:26, 6 юни 2019
    Толкова ти харесва Златева,че даже не знаеш първото и име(Мариела), май ти трябва да ходиш на село.
  • 3
    Ро
    родител
    10 -6
    16:34, 6 юни 2019
    Най-добрите математици в начален етап, но не в прогимназията.
  • 4
    Ко
    коментатор
    13 -1
    18:12, 6 юни 2019
    " във инспектората" - груба грешка. Пише се " във" само когато следващата дума започва с "в" или "ф". Така че мнението на коментиращия май не може да се определи като качествено, особено когато демонстрира и собствената си неграмотност.
  • 5
    Ge
    Georgi Ivanov
    25 -2
    18:51, 6 юни 2019
    Като са им толкова добри началните учители на Рилски , да отидат да научат децата във Вапцаров, тогава да ги видим. Тези от Рилски от първи клас са по уроци и частни занимални и остава да не знаят, отделен е въпроса до колко тези резултати са верни
    • Ге
      Гергана Стоева
      1 0
      18:53, 21 юни 2019
      Правилно. Началната учителка Йорданка Първанова от "Иван Рилски" не може да научи учениците поради собствено високомерие. Добре, че родителите обръщат внимание на децата си и им помагат. Ако отиде пък във "Н.Вапцаров" да преподава ще излезе още по-добре наяве некадърността й, защото каквато е нервна направо не я виждам. В училище "Н.Вапцаров" от учителя изцяло зависи какво ще научи детето, тъй като родителите така или иначе не участват в учебния процес. Тази жена не е родена за учител. Не записвайте децата си при нея.
  • 6
    По
    Порчо
    3 0
    10:37, 7 юни 2019
    Че защо им е логическо мислене? На запад да чистиш къщи, да гледаш баби, да нареждаш плочки и да миеш чинии не ти трябва!
Последни новини