От х:

Днес в x:

МВР: Спрямо Зайков оръжие не е използвано

Срещу издирвания Стоян Зайков категорично не е употребявано огнестрелно оръжие от страна на служителите на МВР. За това бе категоричен директорът на областната дирекция на МВР Николай Спасов, който даде брифинг край Долна баня, където вчера вечерта бе засечен Стоян Зайков.

След кратка престрелка с полицията, тялото на Зайков бе открито. Според версията на МВР той се е самоубил. Трупът на Зайков е открит с огнестрелна рана в торса. Използваното оръжие е 12 калибър, самоделка най-вероятно, но Спасов изрично посочи, че тези изводи са от първоначалните огледи, а предстои да се правят експертизи. Такова оръжие е използвано при второто убийство в Костенец, но от МВР очакват балистичните експертизи.

На въпрос дали самоубийство с изтрел в торса е възможно Спасов посочи, че това е срещан метод.

Николай Спасов посочи още, че сигналът за местонахождението вчера не е подаден от граждани, а служители на МВР, които са правили обход в района, са засекли Зайков и са го обградили. Още в рамките на издирването, което продължи 20 дни, е установено неговото движение в района на Горна Василица - Долна баня - Свети Спас - село Костенец - вили Костенец. Стоян Зайков непрекъснато се е придвижвал, като е изминавал поне 20 километра на ден.

Николай Спасов заяви, че разбира подозренията, че Зайков е бил прострелян от полицаи, но отново бе категоричен, че срещу Зайков не е употребявано оръжие. От страна на служителите на МВР са били произведени предупредителни изстрели, а операцията по заграждането е продължила 20-30 минути.

На този етап МВР няма данни за помощници на Стоян Зайков, но продължава да разследва случая.

Обвинение на Зайков е повдигнато за първото убийство - на жена му, тъй като за него има категорични данни, че той е извършителят.

Николай Спасов подчерта, че на този етап са свършили половината от работата и действията на МВР продължават.

Припомняме, за смъртта на Зайков се разбра снощи.  Издирването му продължи 20 дни.

По-рано вчера стана ясно, че полицията е открила нови следи от беглеца от закона в три вили край село Света Петка, където мъжът се е укривал.

На 10 май 38-годишната Милена Шишкова беше открита в безпомощно състояние до дома си. Предположенията на полицията бяха, че убиецът е именно бившият й партньор Стоян Зайков.

Дни след това беше открито и тялото на мъж - съсед на Зайков.

По-късно беше намерено оръжие от едно от двете убийства - ловна пушка.

На 17 май, по време на парламентарния контрол вътрешния министър Младен Маринов заяви в кулоарите на парламента, че хора, евентуално застрашени от Стоян Зайков, са изселени.

От Костенец главният секретар поясни, че списък с потенциални жертви на Стоян Зайков не е намерен.

По-късно Ивайло Иванов призова да не се подават фалшиви сигнали за заподозрения в Костенец.

Стоян Зайков беше издирван и в с. Очуша, откъдето бе получен сигнал, че е забелязан. Търсенето и там остана без успех.

На 24 май стана ясно, че полицията разпитва сина на Стоян Зайков, като се работели и по версията, че Зайков е успял да избяга в Гърция след убийството на братовчед си Валентин Петров, който бе намерен мъртъв в дома си на 14 май.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини