От х:

Днес в x:

12 досъдебните производства за купуване на гласове

Дванайсет са досъдебните производства за купуване на гласове, по които прокуратурата работи. Това заяви в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, цитират от БНР.

Той уточни, че до 18 часа вчера образуваните преписки по сигнали на граждани, ДАНС и МВР са 147. По част от тях са постановени откази. Други са отхвърлени като несъстоятелни, а по 40 са тези, по които продължават проверките:

"Картината в момента е много по различна, много по-спокойна в сравнение с каквито и да е предни други избори и в сравнение с предни евроизбори. 535 сигнала на предни евроизбори, 147 сега. Това показва, първо, значително редуциране, второ, една много по-нормална обстановка на протичане на изборния ден. Навсякъде в страната е създадена необходимата организация, което означава, че във всички прокуратури има дежурни прокурори, работи се в пълно взаимодействие с органите на МВР и разбира се на ДАНС".

Сотир Цацаров: "Гласувах за български представители в ЕП, които биха със своя глас и със своята работа там работили и, съответно, гласували за една по-различна Европа. Европа на европейските столици на европейските граждани. Не на брюкселската бюрокрация. Това първо, и второ, Европа, която е много по-ангажирана със собствената си сигурност, антитероризъм, вътрешен ред и друго, и всичко свързано с тази насока, отколкото с икономически, бюрократични проблеми, пакети "Мобилност" и т.н. Това за мен е Европа. Гласувах, ако мога така да кажа, за Европа в автентичния ѝ вид, Европа на гражданите, а не на брюкселските чиновници".

В РИК Пазарджик постъпи първият официален сигнал за купуване на гласове, каза говорителят Тони Власев. Във велинградското село Грашево общински съветник и директор на горско лесничейство са събирали личните карти на хората и са ги принуждавали да гласуват. Областната партийна структура, която е внесла сигнала е била информирана от кмета на Грашево, каза координаторът Мариана Георгиева.

Районната избирателна комисия в Ловеч е сезирала прокуратурата в Троян за сигнал за купуване на гласове там. Това е вторият подобен сигнал в региона, след като в деня за размисъл такъв беше подаден за територията на община Угърчин. Жалбата е подадена от народен представител от една от водещите политически партии. В жалбата се съдържат и конкретни данни за посочени лица, които евентуално са извършвали тези деяния, както и възможност за събиране на допълнителна информация. Жалбата е срещу една от другите водещи коалиции. Председателят на Районната избирателна комисия в Ловеч Валентина Недялкова добави, че избирателната активност до този момент е изключително ниска.

Водеща политическа партия е подала сигнал в РИК Пазарджик, че пред секция номер 6 в град Пещера двама мъже открито агитират със коя бюлетина на се гласува. Към мястото е тръгнал екип за проверка.

Изпълнителният директор на Института за социална интеграция Стоянка Балова информира БНР за ръст в нарушенията при приемането на изборните книжа: “Това, което коментирахме с нашите координатори в страната е, че поради липсата на избори в последните две години, като че ли изборната администрация е забравила как се правят избори. Наистина отчетохме доста голям ръст в нарушенията“.

“Ще бъда и по-конкретна, например в Русе, отчетохме на места наранен печат и попълнен протокол за нараняването му, което е категорично недопустимо. Това се прави в изборния ден, в началото на изборния ден“, посочи още тя.

“В голяма част от областните градове, като Пловдив, Варна, София - при приемането на изборните книжа членовете на комисиите бяха с доста намален състав, по-малко от изискуемия. Например в Пловдив само двама човека бяха отишли да приемат от деветчленен състав, което принципно е забранено, трябва да бъдат 50 плюс един. Но все пак дори след сигнала на нашите наблюдатели от Пловдив изборните книжа са приети и комисията си е взела нещата и си е наредила помещението, коментира Балова.

Тя каза още, че “някои от политическите партии са направили смяна в последния момент поради неявяване на техните членове, което пък обезсмисля обучението, което е проведено от районните избирателни комисии, тъй като реално тези резерви, сменени днес, не са преминали през обучение, така че ние продължаваме да следим дали това няма да затрудни изборния процес на местата, в които са направени такива смени“.

Източник: http://bnr.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини