От х:

Днес в x:

Шведски прокурор поиска задържане на Асанж по обвинение в изнасилване

Шведският прокурор, ръководещ разследването за изнасилване срещу основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, е подал искане до местен съд той да бъде задържан задочно, съобщава "Ройтерс".

Швеция започна отново разследването за изнасилване през миналата седмица. То започна през 2010 г., но беше прекратено през 2017 г., след като Асандж потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон.

Асандж, който отрича обвинението, беше арестуван в Лондон през миналия месец, след като прекара седем години в еквадорското посолство. Ако бъде издадена, съдебната заповед ще бъде първата стъпка в процеса на екстрадиране на Асандж от Великобритания, където той излежава 50-седмична присъда за неизпълнение на условията по пудкането му под гаранция.

"Искам Районният съд да задържи Асандж задочно по подозрение за изнасилване", настоя заместник главният прокурор Ева-Мари Першон в изявление.

Тя каза, че ще издаде европейска заповед за арест на Асандж, за да бъде предаден на Швеция, ако съдът реши той да бъде арестуван.

Американските власти вече поискаха екстрадицията на Асанж по обвинения в заговор, свързани с едно от най-големите изтичания на класифицирана информация.

Адвокатът, който представлява Асандж в Швеция, заяви, че ще каже на Районния съд, че не може да проучи искането на прокурора, докато не се консултира с клиента си и не разбере дали той иска или не да се противопостави на заповед за задържане.

"Откакто е в затвор в Англия, досега не беше възможно дори да разговарям с него по телефона", отбеляза адвокатът Пер Самуелсон пред "Ройтерс".

Асандж, който е австралийски гражданин, се укри в еквадорското посолство, след като опитът му чрез британските съдилища да избегне екстрадиране в Швеция се оказа неуспешен.

Британският съд ще трябва да се произнесе по исканията за екстрадиция на САЩ и Швеция, а последната дума кое искане е с предимство ще има британският вътрешен министър Саджид Джавид.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини