От х:

Днес в x:

Преброиха врабчетата в Градската градина в Хасково

Изображение 1 от 5

    Природозащитници преброиха врабчетата в Градската градина в Хасково. Кампанията носи името "Ние броим врабчетата" и е по инициатива на Българското дружество за защита на птиците, обясни директорът по природозащита в БДЗП Стойчо Стойчев.

    "Целта на инициативата е да се обърне внимание, че едни от най-обичаните и познати птици, с които много хора свързват детството си, могат да изчезнат. И наистина в много от българските градове те намаляват. Искаме повече хора да обърнат внимание на птиците", призова Стойчев, който беше придружен от 14-годишния природолюбител Александър Бъчваров.

    Днес между 10 и 12 часа много хора от цяла България излязоха да видят къде има врабчета и колко са те. По същото време бе проведена и акцията в Хасково. В и около Градската градина бяха засечени 8 домашни врабчета. Те бяха наблюдавани от малки и големи посетители с помощта на бинокъл и зрителна тръба. По-любознателните разбраха разликата между мъжките и женските екземпляри, имаха възможност да наблюдават и как птиците хранят малките си.

    Тази бройка обаче не е абсолютна, защото част от птиците са в гнездата, тъй като сега е размножителния период. При проследяването на числеността им през годините може да се направи статистически анализ дали врабчетата намаляват, или се увеличават, заяви Стойчев.

    "Идеята на кампанията е да допринесем за опазване на птиците като съберем данни за броя им. Събирането на данни обаче е дълъг процес. Трябва много години да се събират данни за тяхната численост, за да може да излезем с категорични изводи, но колкото повече хора преброяват врабчетата, толкова повече данни ще имаме и по-верни ще бъдат нашите резултати", обясни Стойчо Стойчев.

    Освен домашно врабче, в България се среща още полско врабче, което обича повече села, по-големи паркове и градини. Третият вид е испанско врабче, което е прелетно - гнезди само в страната ни, а през зимата отлита. Него най-често може да го видим в основите на щъркеловите гнезда, поясни природозащитникът.

    Посетителите в Градската градина в Хасково имаха възможност да видят гугутки, щиглеци, големи синигери, сирийски кълвач, бързолети.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Та
      Така,така
      0 -2
      14:26, 19 май 2019
      Някъде "броят врабчета",другаде броят стотинките дарени от деца за деца,броят капачки за кувьози....Не ви ли е срам да харчите пари за глупости?Колко пари усвоявате за това Стойчев???
    • 2
      Ст
      Стойчев
      1 -1
      15:16, 19 май 2019
      Това е доброволна инициатива, отделяме време в почивен ден. Но по принцип смятам, че трябва да се плаща добре на тези, които учат децата да познават и опазват природата.
      • 11
        111111
        0 0
        16:05, 19 май 2019
        Мутри и природозащита
    • 3
      11
      111111
      1 -1
      16:04, 19 май 2019
      Първо изчезват врабчетата а след тях човеците или смяташ че няма връзка между липсата на врабчета и КУВьози
      • Та
        Така,така
        2 -1
        17:28, 19 май 2019
        Смятам,че всичко е свързано в природата,но я кажи драги колко милиона годишно се харчат за броене на белогъзи патки и какво ли не.Не мислете хората за малоумни,а кажете организаторите колко пари вземат за всичко това.Впрочем не ви видях и чух да се изкажете за масовото измиране на пчелите?!Това по-малко зло ли е?
    • 4
      Ст
      Стойчев
      0 0
      09:40, 20 май 2019
      И организаторите на кампанията за врабчетата работят доброволно. Иначе имаме нужда от средства за хората, които работят професионално за опазване на природата. Може да дарите на БДЗП, както много хора правят. Повече за работата ни може да прочетете на сайта.
    Последни новини