От х:

Днес в x:

"Уволнената" зам.-директорка на фонд "Земеделие" още е на работа

Подалата преди две седмици оставка по разпореждане на премиера Бойко Борисов зам.-директорка на фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова се оказа все още на работа, като след великденските празници дори е била временен директор на институцията. Причината за това е, че не е свиквано заседание на Управителния съвет на фонда, на което да бъде гласувано освобождаването й от длъжност.

Нещо повече - земеделският министър Румен Порожанов е решил да отложи разглеждането на въпроса, чакайки резултатите от проверката на случая, в който се оказа, че телефонът на Багдатова-Мизова присъства в реклама на къща за гости, строена с европари.

За едно уволнение...

 

На 30 април земеделското министерство съобщи, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов агроминистърът Румен Порожанов е поискал оставката на Иванка Багдатова- Мизова. Повод за това стана фактът, че телефонът й бе обявен в туристически сайт като контакт на къща за гости във велинградското село Юндола, която е строена със субсидия от програмата за селските райони и е собственост на семейството на местния кмет Мехмед Местан (ДПС). "Иванка Багдатова-Мизова подаде своята оставка и тя ще бъде приета", завършваше тогава разпространената от ведомството информация, в която се посочваше още, че предстои проверка по случая.

Две седмици по-късно обаче се оказва, че тя все още е на работа. Според източници на "Капитал" в периода около великденските празници дори е била изпълнителен директор на фонд "Земеделие" по заместване, тъй като титулярят Живко Живков е ползвал отпуск. Тази информация беше потвърдена и от самия фонд: Багдатова-Мизова е оглавявала институцията на 30 април, 2 и 3 май. Фонд "Земеделие" има общо четирима заместник-директори и не е ясно защо точно този "в оставка" е бил избран да го ръководи буквално в дните след подаването й.

... и неговото отлагане

Причината Багдатова-Мизова все още да не е освободена от поста си е, че от 30 април досега не е свиквано заседание на Управителния съвет на фонда, който по закон трябва да гласува решение за това. Председател на УС по право е земеделският министър, а членовете му са директорът на фонд "Земеделие" и зам.-министри от няколко ведомства, сред които тези на икономиката, екологията и регионалното развитие. Към момента не изглежда да има обективна причина съветът да не провежда заседания, още повече че решения могат да бъдат взимани и неприсъствено, каквато практика въобще не е изключение в годините назад.

От фонд "Земеделие" обясниха, че съгласно устройствения му правилник "заседанията на Управителния съвет се свикват от председателя". Това може да се случи при необходимост, но най-малко веднъж на три месеца, уточняват оттам. В отговор на въпрос защо агроминистърът, който е и председател на УС на фонда, не е насрочил заседание, което да разгледа освобождаването на Багдатова-Мизова, от земеделското министерство съобщиха единствено, че "след като излязат резултатите от проверката", която МВР и прокуратурата извършват по случая, "оставката й ще бъде разгледана на управителен съвет".

Решението на Порожанов да изчака резултатите от проверката идва, след като той самият в предходните дни изрази съмнения около версията, че Багдатова-Мизова е искала просто да помогне на собствениците на къщата да я популяризират в интернет. Тогава той обяви пред БТВ, че в това "няма логика" и "трябва да има някаква връзка". Едно от възможните обяснения, в които това изчакване би имало логика, е, че проверката на прокуратурата ще завърши със заключение за липса на нарушение. Каквато е обичайната практика, когато става въпрос за интереси, свързани с ДПС.

Източник: www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ko
    kovo
    1 0
    10:12, 15 май 2019
    За средностатистическия гражданин, това са непонятни взаимоотношения и обвързаности: Премиера да ти нареди да уволниш служител, ти да обявиш, пред цялата страна, че на същия е поскана оставката и след това не само да не изпълниш заповедта на Премиера, но и да издадеш заповед да те замества, значи че НЯКОЙ има по-голямо влияние върху бившия министър Порожанов, отколкото Министър-председателя!
  • 2
    Ха
    хаха
    2 0
    12:15, 15 май 2019
    виц от хасковонет:
    Практически погледнато окото на щрауса е по-голямо от мозъка му. Теоретически погледнато, в нашия парламент има над 200 щрауса...
Последни новини