От х:

Днес в x:

Жена излезе от кома след 27 години

Мунира Абдул от Обединените арабски емирства излезе от 27-годишна кома. През 1991 г. в автомобилна катастрофа тя покрива тялото на четиригодишния си син Омар. Сега той разказва пред BBC историята на майка си.

Мунир била на 32 години, когато колата, шофирана от брат на съпруга ѝ, се блъснала в автобус. Тя и синът ѝ били на задната седалка. Преди сблъсъка тя успяла да го прегърне и защити с тялото си. В резултат на това той се отървал само със синина на главата. Но майка му получилс сериозна травма на главата и едва миналата година се събуди в Германия. Тя прекарала 27 години в кома.

След катастрофата тя била хоспитализиран и след това транспортирана до Лондон. Остава във вегетативно състояние - не реагира на стимулите, но чувства болка, пише The National.

Върнали я в ОАЕ, в град Ал Айн, където живеела, и я настанили в болница в съответствие със застраховката ѝ. Там тя останала няколко години. Била хранена през тръба и от време на време имала физиотерапевтични сеанси, за да не атрофират мускулите ѝ. През цялото време синът ѝ вяервал, че тя ще се върне.

През 2017 г. на семейството получило безвъзмездна помощ от администрацията на наследния принц за лечението ѝ в Германия. Там и направили няколко операции, за да предотвратят развитието на дистрофия, и започнали лечение за подобряване на общото състояние.

Един ден, година след пристигането в Германия, синът ѝ заспорил с болничния персонал в отделението. Тогава майка му се раздвижила. „В отделението имаше някакво недоразумение, тя мислеше, че съм в опасност и това предизвика шок“, казва той. "Тя издаваше странни звуци, помолих лекарите да я разгледат. Те казаха, че всички показатели са нормални."

"Три дни по-късно се събудих, защото някой ме извика по име. Това беше тя! Тя изрече името ми. Бях в рая с щастие. Това беше момент, за който съм мечтал от години - и първата й дума беше моето име", казва синът.

Мунира постепенно се връща в съзнание, вече може да разговаря. Завръща в Абу Даби и сега се подлага на физиотерапия, възстановявайки способността си да седи нормално.

Има много малко случаи, когато хора идват в съзнание след няколко години кома. И дори когато това се случи, възстановяването може да бъде дълго.

Според битанската здравна служба, вероятността човек да излезе от кома не може да бъде оценена. Увреждането на мозъка може да го остави инвалид, ако това все пак се случи.

Един от най-известните случаи на излизане от кома е Тери Уолис, американец, който изпаднал в кома след автомобилна катастрофа на 19-годишна възраст и останал във вегетативно състояние още 19 години. Смята се, че мозъчната му тъкан е успяла да се възстанови.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини