От х:

Днес в x:

Утре отбелязваме 20 години от Програма СИНДИ осъществена за профилактика на хроничните заболявания в Кърджали

Министерство на здравеопазването, Регионална здравна инспекция - Кърджали, община Кърджали и Обществена коалиция за здраве организират тържество по случай  20 години  Обществена коалиция  за здраве и Програма СИНДИ – Кърджали  

   

 То ще се състои утре 19 април 2019 г./ петък /.Предвидено е от 17.00 до 17.15 да се състои   Брифинг във  фоайето на театъра с участието на  УС на ОКЗ.От
 17, 30 ч   ще има   Тържествено събрание и  концерт  в ТМЦ „Димитър Димов”.

То ще бъде открито от инж.Хасан Азис, кмет на община Кърджали и председател на УС на  ОКЗ.Ще бъде представена  юбилейна книга „20 години Обществена коалиция  за здраве и програма СИНДИ – Кърджали” .Ще бъдат поднесени поздравителни  адреси  и ще бъдат връчени отличия.Това съобщи за медиите координаторът на Програма СИНДИ проф.д-р Жени Стайкова.Тя посочи,че за кърджалийци ще има Празничен концерт с участието на ”Звездите на Кърджали”.

Ще припомним,че на 29 ноември 1996 г. в Кърджали  е учредено Сдружение „Обществена  коалиция за здраве – Кърджали“. Идеята е неправителствената организация да подпомага населението  в избора му на здравословен начин  на живот. На основата на обществения консенсус Коалицията приема принципите на програма СИНДИ на Световната здравна организация и съдейства пред държавните и общинските органи за реализиране на нейните цели и девиз: „Нашето  здраве е в нашите ръце!“
      Програма СИНДИ се развива под егидата на СЗО/ЕВРО. Тя е интервенционна програма за интегрирана профилактика на хроничните неинфекциозни болести. Интегрирана, защото прилага дейности, отнасящи се до промоция на здравето, профилактика на болестите, ранна диагностика и лечение, а също и рехабилитация на зоболелите. Атакува много фактори на риска  с единни  подходи с участието на  много партньори.

      Коалицията се базира върху широка обществена подкрепа и в публичното пространство се представлява от изявени лекари,представители  на местната общинска и държавна власт, стопански ръководители, бизнесмени, журналисти, експерти и граждански обединения от различни  нива в обществения живот. Тя е изградена като модерен тип сдружение, чиито членове съсредоточават основно усилията си върху промоцията на здраве и профилактика на хроничните  незаразни болести.

   От 2000 г. с Решение на Общинския съвет – Кърджали Обществената коалиция за здраве  работи по Програма за интегрирана профилактика на хроничните незаразни болести в община Кърджали, базирана на принципите на програма СИНДИ на Световната здравна организация.
  Това е основен документ, организиращ работата й, чието действие  през 2011 г. е продължено до 2020 г. с включване в  него и на компонент за изграждане на здравословен начин на живот сред децата,подчертава проф.д-р Жени Стайкова.

  Проф. д-р Жени  Стайкова, дмн , е  зам.-  председател на УС на ОКЗ  и Координатор на Програма СИНДИ.За медиите тя подчерта:  „ Девизът на Програма СИНДИ  е „ Нашето здраве е в нашите ръце”. С тази симбиоза между всички, които работим, се получиха много положителни резултати в поведението за здраве на хората в Кърджали и общината. Отчетохме за тези 20 години  чрез скринингите и чрез многобройните прояви, свързани с оптимизиране здравето на хората и повишаване на тяхната здравна култура по - високи резултати от старта на   Програмата през 1997 г.”
  Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини