От х:

Днес в x:

35 °C

Компаниите ще бъдат глобявани за двоен стандарт при стоките, продавани в ЕС

Поне 4% от годишния оборот през предходната финансова година или 2 милиона евро, ако няма информация за оборота, ще бъде глобата за компании, продаващи продукти с различен състав в отделни държави членки, реши днес Европейският парламент.

Глобата ще се налага за широко разпространени нарушения, например засягащи потребителите в няколко държави членки. Тя ще отива в държавата членка, която я налага, защото няма да има специален централен европейски контролен орган, а само национални такива.

Новото законодателство, предварително договорено с министрите на ЕС, се отнася за проблема с т.нар. двойно качество на продуктите, когато продукти от една и същата марка са с различни съставки или характеристики. То разяснява как националните власти могат да действат срещу заблуждаващите практики.

Ако са налице определени условия, например необосновано представяне като идентични в различни държави членки на продукти със значително различен състав и характеристики, практиката може да бъде определена като заблуждаваща и да бъде забранена.

Текстът включва и клауза за преразглеждане на законодателството, която задължава Европейската комисия да оцени ситуацията две години след влизането в сила на директивата. Целта е да се прецени дали двойното качество на продуктите трябва да бъде добавено към черния списък с нелоялни търговски практики.

В разговор с "Дневник" преди гласуването българският евродепутат Емил Радев (ГЕРБ; Европейска народна партия) коментира, че този текст оставя редица вратички и не съвпада с много по-решителната позиция, която Европарламентът е застъпил при приемане на досието. "Говорим за "значително" различен състав. Говорим също, ако е оправдано от законни или обективни фактори. Това са няколко вратички, които могат да се използват, за да продължи да има храни с различно качество в Източна и в Западна Европа."

Като друг проблемен момент евродепутатът Емил Радев определи това, че няма договорен централен европейски орган, който да следи за качеството, и отделните органи в държавите членки ще правят това.

Европейският парламент актуализира и правилата на ЕС за справяне с проблема с подвеждащите рейтинги в онлайн пазарите. Онлайн пазарите и услугите за сравняване (като Amazon, eBay, AirBnb, Skyscanner) ще трябва да разкрият основните параметри, определящи класирането на офертите в търсачките. Потребителят ще трябва да бъде ясно информиран дали купува продукт или услуга от търговец или от частно лице и дали е използвано персонализирано ценообразуване.

Директивата формално трябва да бъде одобрена от Съвета на министрите на ЕС и държавите членки ще имат 24 месеца от датата на влизане в сила на директивата, за да я транспонират в националното си законодателство.

Законодателството изменя четири съществуващи директиви за правата на потребителите: за нелоялните търговски практики, за правата на потребителите, за неравноправните клаузи в договорите и за обозначаването на цените. То е част от пакета "Нов търговски механизъм за потребителите".


Източник: dnevnik.bgКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 22.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини