От х:

Днес в x:

Северна Македония обяви национална епидемия от морбили

Властите в Северна Македония обявиха национална епидемия от морбили. В страната са регистрирани над 900 случая от началото на годината, предаде "Свободна Европа".

Главният епидемиолог на здравното министерство Владимир Микич обяви, че държавата ще положи повече усилия за ваксиниране на всички деца. Една от мерките е деца без ваксини да не бъдат допускани в детски градини. Преди това имаше обявени епидемии в шест региона на Северна Македония, сред които и столицата Скопие.

Дребната шарка (морбили) е лечима, но силно заразна болест, която може да предизвика смърт или трайни увреждания при децата. Здравните власти в Северна Македония са притеснени от анти-ваксърското движение, което набира сила в социалните мрежи. В резултат някои родители отказват ваксините от страх да не навредят на децата им.

Институтът по обществено здраве в Скопие обяви, че над 11 хиляди деца в предучилищна възраст не са ваксинирани и че 3 деца вече са починали заради усложненията от болестта. Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че броят на заразените с морбили по света се е увеличил четири пъти само в първите три месеца на 2019 г. в сравнение със същия период на миналата година.

Публикувано във факти.бг: СЗО отбелязва, че в момента огнища на морбили има в Украйна, Грузия, Казахстан и Киргизстан, както и в някои страни в Африка и югоизточна Азия. През 2017 г. болестта е довела до смъртта на 110 хиляди души по света, припомня СЗО. Според организацията, болестта се разпространява бързо на места, където има повече неваксинирани деца. Дребната шарка е „напълно предотвратима с две дози безопасна и ефективна ваксина“, казва СЗО.

Източник: fakti.bg

Коментари в сайта

Последни новини