От х:

Днес в x:

Все по-близо сме до създаване на интерфейс човешки мозък/облак

Човечеството е на път да обедини човешка биология с напреднали технологии, сливайки мислите и познанията ни директно с облака в реално време. От тази невероятна повратна точка ни делят само десетилетия.

В рамките на новопроведено изследване фокусирано върху така наречения интерфейс човешки мозък /облак, учените обясняват технологичните тънкости на бъдещата система и бариерите, които трябва да преодолеем преди тази научна фантастика да се превърне в реалност.

По същество интерфейсът мозък/облак ще стане възможен благодарение на напредъка в нанороботиката.

Наноботите – миниатюрни машини – с ширина по-малка от човешки косъм – някой ден ще облагодетелстват хората и планетата по множество начини, но за целта се нуждаем от един определен вид – невралнаноботи.

Тези устройства ще се придвижват из кръвоносната ни система, ще преминават кръвно-мозъчната бариера и прецизно ще се позиционират сред мозъчните клетки.

След това безжчно ще предават кодирана информация от и до облачна суперкомпютърна мрежа с цел наблюдение на мозъка и извличане на информация от него в реално време.

Макар и да звучи като научна фантастика, истината е че почти сме изминали половината път.

Помислете си само, че преди няколко десетилетия интернет изобщо не съществуваше.

За добро или за лошо хипотетичният интерфейс мозък/облак е логично продължение на това развитие.

Миналата година учени обявиха, че са създали технологиата BrainNet, позволяваща на трима души да обменят мисли и дори да игрят игри заедно чрез облак, с помощта единствено на ума си.

Подбони крайгълни камъни са едновременно удивителни и примитивни, като се има предвид, че са просто бебешки стъпки в това, в което визията мозък/облак ще се превърне някой ден.

BrainNet използва електрически сигнали, записани в черепа на “изпращачите” и магнитна стимулация в мозъка на “получателите”, което им позволява да изпълняват съвместни задачи.

С напредъка на невралнаноботиката, в бъдеще ще се появат “супермозъци” който ще впрягат силата на мисълта на хора и машини, независимо от броя им, в реално време.

Подобни технологии ще имат силата да революционизират демокрацията и да обединят хора разделени от културни различия.

Най-голямата пречка пред тях е откриването на начини за безопасно интегриране на невронни нанороботи в човешка мозъчна тъкан, така че малките помощници да предават огромно количество информация, генерирана и излъчена от суперкомпютри в сивото ни вещество, безпрепятствано.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини