От х:

Днес в x:

САЩ планират нови мита върху внос от Европа за $11 милиарда

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обмисля въвеждането на мита върху внос от Европейския съюз (ЕС) в размер на 11 милиарда долара и в отговор на субсидирането на европейската Airbus, съобщава BBC.

Според плановете тарифи може да бъдат наложени на вноса на хеликоптери, различни видове сирена и вина, ски екипировка и някои мотоциклети. Това е поредният фронт за търговските войни на Вашингтон и може да се очаква, че ще доведе до нови сътресения в отношенията с Брюксел.

Според властите в Щатите списъкът стоки е част от арбитражно дело, заведено в Световната търговска организация, чийто резултат се очаква в следващите няколко месеца.

"Нашата крайна цел е да постигнем споразумение с ЕС за премахване на всички видове субсидии за производителя на граждански самолети. Когато ЕС прекрати тези вредни практики, американските мита, въведени в отговор, може да бъдат премахнати", посочва Робърт Лайтизър от Американското търговско представителство.

Ако новите тарифи бъдат въведени, това ще е поредната подобна стъпкана Вашингтон срещу Брюксел. През миналата година американските власти наложиха такива върху вноса на стомана и алуминий от съюзниците си на Стария континент.

Все още стои и рискът от влизането в сила на такива върху европейските автомобили.

От своя страна ЕС въведе мита върху импорта на американски стоки в размер на 2,8 милиарда евро. Списъкът включва уиски, мотоциклети и други.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини