От х:

Днес в x:

Без детски при 5 неизвинени: плюсове и минуси

Без детски надбавки за година време при пет неизвинени отсъствия. Това решиха депутатите при първото разглеждането на предложението за промени в Закона за социалното подпомагане. Темата с по-сериозните санкции за родителите, които спират децата си от училище, подхвана министърът на образованието и науката Красимир Вълчев още при посещението си в Хасково преди месец.

По време на гражданската дискусия, свързана с теми на образованието, той сподели пред директорите на училища от региона, че държавата няма достатъчно механизми за принуждаване на тези, които не изпращат децата си в училище, да го правят. Затова и от министерството са убедени, че промени в Закона за социалните помощи и семейното подпомагане, които да водят до рестрикции за семействата, биха свършили работа.

„Разбира се, че трябва да подхождаме с методите на убеждението, но има ситуации, в които трябва да се използват инструменти за принуда“, каза министърът в Хасково и добави, че тези мерки се искат всъщност в интерес на децата. Тогава не последва реакция за изказването му.

Само месец по-късно обаче внесените в НС предложения за промени в закона са три, но  две от тях бяха подкрепени от повечето от депутатите.

Получаването на социални помощи да се обвързва с редовното посещение на задължителните форми на училищно и предучилищно образование, е едната от тях. Така при 3 дни отсъствия на детето в месеца или 5 неизвинени отсъствия на ученика по неуважителни причини, семейството остава без социалните помощи в рамките на една година. Предложението предвижда още спрените средства да отиват в съответната детска градина или училище, където ще могат да бъда използвани за осигуряване на равния достъп до образование.

Според настоящото законодателство, при неизвинени отсъствия детските се спират за месец време.

Последната статистика на Агенцията за социално подпомагане в Хасково за месец февруари показва, че броят на децата, отсъствали 5 учебни часа, без уважителни причини, е бил 355. За неприсъствието им в клас са санкционирани със спиране на детските за един месец 366 семейства. Ако промените в закона минат и на второ четене, същите тези семейства ще останат без подпомагането за една година.

Въпреки, че все още рестрикциите не са приети окончателно, темата предизвиква полярни мнения.

Според главния експерт в отдел „Закрила на детето“ към Областната социална служба Николета Колева санкцията е резонна, макар и крайна.

Според нея обаче, е възможно тя да бъде приета с по-гъвкави мерки. Като например: при спиране на детските, да се дава изпитателен срок и ако в определеното време ученикът се върне в училище и не прави повече отсъствия, правото за получаване отново да се възстановява.

За такава мярка е и директорът на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в Хасково Костадин Калъпов. Според него, ако бъде прието сегашното предложение, то по-скоро е вероятно да се постигне обратен ефект, вместо желания, а именно-да отпаднат завинаги от образованието повече деца. „Пет отсъствия е твърде драстична мярка. Те могат да се натрупат много бързо, това на практика е един учебен ден. А отнемането на средства за цяла година от семейните бюджети на и без това бедни хора, е твърде вероятно да демотивира още повече убеждението на родителите, особено от определени етнически групи, за необходимостта и ползите от това детето им да посещава училище. А това ще рефлектира неминуемо и върху децата и тяхното желание. В крайна сметка нали целта не е да се спестят едни пари, а да се даде подкрепа?“, коментира Калъпов.

Категорично против въвеждането на мярката е управителят на неправителствената организация „Шанс и закрила“ Малина Славова. Организацията има дългогодишен опит в работата с уязвими групи и е изпълнявала доста проекти в подкрепа оставането на децата в училище.

Тя казва, че трябва да се действа изключително внимателно с крайните мерки. Мнението й е, че ако предлаганото стане факт, много вероятно е училищата да започнат да прикриват отсъстващите заради финансирането на системата по схемата „парите следват ученика“. За да няма наказания, а оттам и предпоставки за отпадане от училищната среда, просто няма да се пишат отсъствия. Според нея е резонен и въпросът: А какво се случва с тези родители, чиито деца така или иначе изобщо не ходят на училище, за тях каква ще е санкцията?

Малина Славова е на мнение, че има други форми, които могат да бъдат приложени доста по ефективно в борбата за децата и мястото им в училище. Така например могат да се финансират от държавата т.нар. Фамилни групи, в които сега НПО-та работят по проекти.

В тези групи се канят родителите на детето, което в риск от отпадане от училище, негови приятели, роднини, съседи, самото дете, ако иска присъства, и всеки, който би могъл да помогне в ситуацията. На срещата специалистите обясняват подробно защо е важно образованието и какви са последствията от ранното опадане от училище. „Опитът е, че в повечето случаи успяваме да оставим детето в училище след тези срещи. И пак от опит знам, че негативното никога не е ефективно“, категорична е Малина Славова.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Лю
    Любопитен
    16 -1
    21:10, 8 апр 2019
    Само санкции ще оправят положението.
    Кметовете на селата да си размърдат дирниците и лично да посещават семействата чийто деца не ходят на училище.
    Вземете пример от кметицата на село Бяла река,Пловдивско. Три мандата е кмет, бивша учителка, в селото няма един неграмотен *******.Дори напротив, има такива с по-добро образование от българите. Тя си знае как, намерила е свой механизъм да ги накара да учат поне до 8-ми клас.Това което се знае е,че ходи по къщите- моли ли ги,помощи ли им дава,децата са в училище.И детската градина е пълна.
  • 2
    На
    Наблюдател
    11 -4
    21:57, 8 апр 2019
    Ами супер даже обаче незнам електората дали ще излезе да гласува този път и кюфтета няма да помогнат
  • 3
    Ба
    баща
    11 -4
    23:09, 8 апр 2019
    аз не получавам детски - богат съм при работна заплата 750 по фиш
  • 4
    Ке
    Кенанския Маймун
    5 -1
    00:55, 9 апр 2019
    Само 3 години КЕЧ и кой направи беля докато е в КЕЧа в Дисципа
    ( и след изтичане на присъдата да отслужва) ще оправят положението
  • 5
    Ре
    реалист
    16 -2
    02:47, 9 апр 2019
    По мое време бяха 3 неизвинени, следваше намаляне на повидението + все социални придобивки, а след рецидив, изключване от училището....
    Тогава казвах- като циганче висях на 2 и 2/3-ти неизвинени отсъствия половин учебна година...
    Никога не съм си представял, че след 30 г., България ще се превърне в циганска държава с необразовани хора, а училищата ще станат модни подиуми на деца на мафиоти и крадци....
  • 6
    Ми
    Мина
    13 0
    09:46, 9 апр 2019
    Държавата не е длъжна да дава пари за това, че си направил десетина деца , а да помага да се образоват , за да могат да работят. Толкова.Не учат ли, няма пари.Всички други условия не вършат работа.Но наистина трябва да се отмени това " парите следват ученика" , защото то пречи на учителите да бъдат взискателни.

Още новини

Последни новини