От х:

Днес в x:

Украйна забранява всякакви полети от и за Русия

Кабинетът на министрите на Украйна наложи забрана за нередовни полети с Русия, за да защити държавната сигурност. За това в сряда, 3 април, съобщава UNIAN. От 2015 г. всички редовни полети между страните са преустановени.

Проектът предлага да се спрат всички чартърни полети между държавите, с изключение на полетите, необходими за подпомагане на действията на мисиите на международни организации, ООН, ОССЕ и Червения кръст.

Пояснява се, че подобно решение е взето след като министерството на вътрешните работи на страната анализира пътуването до Москва на кандидата за президент Юрий Бойко и ръководителя на политическия съвет на партията "Опозиционна платформа - за живот" Виктор Медведчук.

"Той (Бойко - бел.ред. lenta.ru) се възползва от вратичка в нашето законодателство, получи зелена светлина от ФСБ на Русия и с директен полет Киев - Москва ориде на преговори с премиера на агресора", обясни министърът на вътрешните работи Арсен Аваков.

В тази връзка, каза той, новите ограничения върху използването на въздушното пространство на Украйна са насочени към защита на държавната сигурност.

22 март Бойко и Медведчук пристигнаха в руската столица за среща с руския премиер Дмитрий Медведев. Те проведоха разговори за възстановяване на търговските отношения между двете страни, споразумение за транзита на газ през Украйна, което изтича тази година, и възможността за сключване на пряк договор за доставка на гориво.

Редовните полети между Украйна и Русия бяха преустановени през октомври 2015 г. по инициатива на Киев. Железопътният трафик по подобни маршрути е позволен, но броят на пътническите влакове е намален значително.

Украинската страна многократно е заявявала намерението си да наложи забрана на всички железопътни и автобусни превози между двете страни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини