От х:

Днес в x:

В СУ"Отец Паисий" отбелязват Световния ден на гората

Знаете ли, че… 

Горите пречистват въздуха, подобряват питейната вода, предпазват от наводнения, запазват биоразнообразието, смекчават климата, намаляват шума и праха и парниковите газове и не на последно място предлагат естествено място за отдих. И макар да покриват 30 процента от сушата на земята те пречистват въздуха. За година едно дърво задържа и обработва 10 000 л. вода и 30 кубика въздух…

С тези още интересни и любопитни факти инж. Тодор Тодоров от Регионална дирекция по горите - град Кърджали и инж. Пенка Тодорова от Лесозащитна станция - град Пловдив запознаха възпитаниците на г-жа Минка Стоянова и г-жа Тодорка Карагяурова.

На 21 март 2019 г. по повод Международния ден на горите, в I А и II A клас бе представена презентация под Мотото на ООН за 2019 г. "Гори и образование. Да се научим да обичаме гората!"

Експертите от дирекцията запознаха малките паисиевци с функциите на гората и ползите от нея, разкриха им кои животински и дървесни видове обитават нашите планини, показаха им голямо разнообразие от гъби, билки и плодове, редки и защитени видове, населяващи гористите местности на България и най-вече природата в Родопите. Под формата на игри децата научиха, че гората е дом за много животни и птици, че с усилията на всички може да бъде съхранявана и опазвана. 

Малчуганите получиха тематични подаръци - брошура за защитени природни територии и обекти и обещаха да пазят ценните природни богатства.

Думата гора идва от латинска фраза, която буквално означава "навън". 

Да, навън в гората е красиво през всички сезони… Приказно е през зимата, цветно през есента, лятото е прохладно, а пролетта – свежа и примамващо зелена…

Посланието, което достигна до децата на СУ „Отец Паисий“ в този ден бе: „Да се научим да обичаме ГОРИТЕ!“. 

А всички ние – паисиевци - бихме добавили: Ако усвоим този вид обич и съхраним вълшебната и пречистваща красота на горите, ще можем да завещаем по-добра планета за децата ни и по-добри деца за планетата ни!

ЧЕСТИТ СВЕТОВЕН ДЕН НА ГОРАТА!

Това съобщиха от ръководството на училището.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини