От х:

Днес в x:

Летящи таксита ще ни возят високо над трафика до 2025 г.

Всички сме мечтали, докато сме заседнали в задръствания, да можем просто да се измъкнем и да прелетим над трафика. Според експерти, присъствали тази седмица на фестивала South by Southwest в Остин, Тексас, това е вероятно да се случи по-рано, отколкото сме очаквали, с летящи таксита, които се очаква да превземат небето до 2025 г.
 
"Хората са мечтали за това от десетилетия на хартия, а сега технологията е тук", каза Майкъл Такър, зам.-директор по технологиите и иновациите в "Bell". "Единственият въпрос е какво ще правим с нея", споделя той.

Такър заяви, че неговата компания се е присъединила към приложението Uber и няколко аеронавтични компании, включително и френската "Safran", за да създадат флота от летящи таксита с вертикално излитане и кацане (VTOL). Нексус, както е наречен този хибриден електрически самолет, беше представен за първи път през януари на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас.

Между 20 и 30 други фирми работят по подобни концепции, сред които стартиращи или големи компании като "Airbus", който наскоро представи своя електрически самолет Сити Еърбъс. Uber планира да пусне въздушните си таксита първо в Лос Анджелис и Далас - два големи американски града, задръстени с трафик.
 
Запитан за използването на хеликоптери като алтернатива, Такър каза, че такситата са финансово изгодни и по-тихи. "Шумът би трябвало да се слее с фоновия шум на града", каза той. Според него превозните средства могат да навлязат в търговската мрежа около 2025 г. "Това няма да замени наземния транспорт, това ще го издигне до друго измерение", изтъква Такър.

В доклад, озаглавен "Vision 2050", представен от SXSW, Американският институт по аеронавтика и астронавтика (AIAA) прогнозира, че до 2050 г. използването на летящи таксита и други автономни дронове ще бъде широко разпространено, главно благодарение на изкуствения интелект.

"За мен изкуственият интелект е по-лесен във въздуха", казва Скот Дренан, директор на иновациите в "Bell". "Има много място там и затова имаме много празно пространство, имаме трето измерение, в което да маневрираме", коментира той.
 
Друго предимство на летящите автомобили е техният GPS, казва Анил Нандури, вицепрезидент на "Drone Group" в Intel. "GPS точността днес е няколко метра плюс минус", каза той и разяснява: "За наземни превозни средства не е достатъчно точно, за да имате необходимата прецизност. Но след като се изкачите до трето измерение, това е достатъчно".

Източник: dariknews.bg

Коментари в сайта

Последни новини