От х:

Днес в x:

Спецоперация в НОИ. ОПГ източва пенсии

В момента се провежда спецоперация в НОИ Силистра и София.Това съобщи пред NOVA заместник-главният прокурор Иван Гешев.

"Единственото, което мога да кажа е, че преди около час започна поредната операция на Специализираната прокуратура, касаеща група, занимаваща се с група с източване на НОИ", коментира Гешев във връзка с информация на телевизията, че бащата на тийн сензацията Тита е бил задържан.

Проверяват се офиси по повод организирана група за източване на НОИ. Схемата е свързана с издаване на фалшиви данни за трудов стаж. 

"Операцията се провежда в Силистра и в София. До момента няма задържани лица. Извършват се действия в жилище и спрямо лице, което е баща на певица. Дали е същата, която казахте, не мога да кажа.  Длъжността му е директор на НОИ в Силистра. Потърпевша е държавата, всички български граждани, защото се източва бюджетът на НОИ", коментира още той.

По-късно Пред БНТ Гешев каза, че има задържани в Силистра. Той обясни, че става дума за източване на пенсионни фондове. С неистински документи се получава максимална пенсия, а "възнаграждението" за услугата е струвало 10 000 лв.

Дебитните карти, по които са били превеждани пенсиите, са били държани в членовете на престъпната група, докато не са се натрупали дължимите 10 000 лв., а след това били връщани на държателите им.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини