От х:

Днес в x:

Зравното министерство съобщи за 66 болни от морбили

 66 са вече заболелите от морбили у нас, съобщават от Министерство на здравеопазването . От тях 41 са лабораторно потвърдени.
Пет са  засегнатите пет области в страната.  В Благоевград са най-много случаите - 48. Заболелите в София-град са 8. толкова са и в  София-област. В Бургас и Пловдив има по един случай на морбили.
Най-много болни -29 са на възраст от 1 до 4 години, във възрастовата група под 1 г. са отчетени 14 случая, от  5 до 9 години са  9 случая, 4-ма болни са между 15 и 19- годишна възраст, във възрастта от 25-29 г.  и от 35-39 г. има по трима болни,  двама са с морбили във възрастта  10-14 г. , а във възрастовата група 20-24 г. и над 40 г. има по  1 случай.
 
74% от заболелите са без проведена имунизация или без данни за проведени имунизации. 37 от болните са  без имунизации срещу заболяването, от тях 35 са деца, като 16 от тях не са имунизирани поради ненавършена имунизационна възраст;
12 лица са без данни за проведени имунизации срещу морбили.
Всички контактни лица са издирени, уточняват здравните власти.
 
МЗ припомня, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени  всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема. Те трябва дабъдат боцнати с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Съгласно Имунизационния календар на  България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.
 
От Министерството на здравеопазването пътвърждават, че има осигурени достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.
 
 Haskovov.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини