От х:

Днес в x:

България е добра среда за реализиране на киберизмами

България е добра среда за реализиране на киберизмами. Това мнение изрази началникът на Отдел "Компютърни престъпления" към ГДБОП Явор Колев пред bTV.

Според него причината е, че у нас много хора владеят езици и работят в кол центрове, които предлагат наглед безобидни услуги - поддръжка на техника, залагания и други.

Колев посочи, че през октомври миналата година се е провела операция срещу престъпна група, поддържала цялата си инфраструктура за измами в България и с инвеститори български граждани.

Страната ни е замесена в мащабна престъпна схема с бинарни опции, която е действала на територията на целия Европейски съюз и е ощетила европейски граждани с близо 100 млн. евро, стана ясно преди дни.

Колев обясни, че разкритата от австрийските служби схема е действала чрез кол центрове, от които на случаен принцип са се набирали клиенти, които се призовавали да извършват инвестиции. Потребителят остава с впечатлението, че печели големи суми пари, посочи Колев и допълни, че когато потребителят бъде "изсмучен" и няма какво повече да инвестира, му съобщават, че е загубил всичките си средства заради промяна на стойностите на бинарните опции. Той обясни, че подобен тип схеми са много популярни в цял свят и по тази причина Европейският орган за контрол на финансовите пазари е забранил търговията с бинарни опции.

Началникът на отдела поясни, че докато първата проведена операция е била ръководена изцяло от българските служби, при втората те са работили в тясно сътрудничество с австрийските и германските служби. При нея са били претърсени 40 адреса в страната, като към момента на 5 души са повдигнати обвинения.

Едно киберпрестъпление се извършва на територията на няколко държави и ако няма взаимодействие между службите, то не може да се види в своята цялост, обясни той.

На въпрос дали хората, работещи в кол центрове, също са съпричастни към измамите, Колев бе категоричен, че те са оставали с впечатление, че става въпрос за легална търговия.

По негови думи в интернет постоянно се развиват различни схеми за финансови престъпления.

Залети сме от сигнали за измами ежедневно, посочи той.

Колев даде пример с т. нар. "романтични измами", при които жени от България влизат в контакт с "генерали", които обещават, че ще се омъжат за тях, но в момента се развеждат, сметките им са блокирани и се нуждаят от финансова помощ. Впоследствие обаче се оказва, че става въпрос за организирани престъпни групи. По тази схема наскоро с над 70 000 евро е била измамена българка, която дори е продала апартамента си и е стигнала до пълна безизходица.

Колев съобщи, че ежедневно се получават и сигнали за деца, които са обект на изнудване в социалните мрежи. По негови данни за миналата година са били разкрити над 80 подобни случая, а през 2019 г. - 8.

Той подчерта, че най-важна е превенцията, поради което редовно се провеждат срещи с ученици.

Източник: http://btvnovinite.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини