От х:

Днес в x:

Живописни дестинации на края на света

    Какво ли е да попаднеш на диво и пусто място далече от цивилизацията, с уникална природа, в такова трудно достъпно за туристи, забравено от Бога кътче. Може да ви се струва, че не са останали такива места на Земята, но не е така. Понякога даже са съвсем близо до нашумяла туристическа атракция, понякога са толкова далече от всичко, че самото достигане дотам е вече цяло прилючение.

    Остров Палмерстън

    Живописният остров с бял пясък се намира на 3200 км северозападно от Нова Зеландия. Тук живеят 62 души, от които 59 са преки потомци на човек на име Уилям Марстърс, който се заселил на това отдалечено райско място.

    На Палмерстън няма магазини или пазари, защото общността не използва пари, освен за закупуване на доставки от външния свят. Палмерстън обикновено се посещава от снабдител два пъти годишно, но не е необичайно за жителите да изкарат до 18 месеца без доставки.

    След 8-дневното пътуване с лодки от Таити тук ще ви посрещнат дружелюбно. Местните са много гостоприемни към посетителите и ги канят да останат в домовете им. Няма да бъдете изцяло откъснати от света. На острова има два телефона, както и 6 часа на ден електричество и 4 часа достъп до интернет.

    Супай, Аризона

    Изолираното селище е близо до Гранд Каньон - едно от най-посещаваните места в Съединените щати. Супай е племенен център на племето Хавасупай, 

    Името на отдалеченото село, разположено в югозападния край на каньона, означава „Народът на зелените сини води“. Това е заради четирите красиви водопади, които се намират по протежението на потока Хавасу. Водопадите служат като водоизточник на общността. Постоянинте жители на Супай са 208. Те получават пощата си с муле.

    Туристите са добре дошли в защитения резерват, но за да стигнете там, трябва да вървите пеша или да яздите 13 км по труден терен. Освен ако не сте с хеликоптер.

    Оймякон, Русия

    Повечето хора не са били никога в Оймякон, Русия, но са чували, че е най-студеното постоянно населено място на планетата. В това отдалечено село средната температура е -58 градуса. За да стигнете дотам, трябва да летите от Москва до Якутск или Магадан, което е около 6 часа или 4900 км. До Оймякон има още 919 км, макар по права линия да е 683 км. Изминават се с коварно шофиране по „Пътя на костите“.

    Няма течаща вода, защото всичко е замръзнало, В този климат е невъзможно да се отглежда каквото и да, така че типичните ястия са замразена риба, месо от северен елен и кубчета лед конска кръв с макарони. Някъде около 500 души обитават този замръзнал град. И през зимата тук е тъмно през 21 часа от денонощието.

    Остров Питкерн

    Тази британска отвъдморска територия е заселена през 1790 г. от бунтовници. По-рано е имало друго население на острова, тъй като бунтовниците открили останки от полинезийски глинени пещи, места за погребение и каменни богове.

    Питкерн е на 5300 км от Нова Зеландия. Днес 50 души наричат острова свой дом. Туристи го посещават редовно, след 32-часово плаване с яхта, но рядко се заселват нови жители.

    Оазисът Сиуа

    Въпреки че е исторически вълнуващо място, където се е къпала Клеопатра, Оазисът Сиуа (Сива) не е особено посещаван, защото е на 560 км или 5 часа път с автобус от Кайро. Изолацията на района насред Западната пустиня обаче е съхранила много добре езика и културата на местните хора Амазигх

    Мястото ще ви възнаградени с възможността да плувате в банята на Клеопатра, луксозен минерален извор, както и да опитате вкусни местни маслини и фурми. На разположение е и еко къща за гости, изградена от кал и сол.

    Оазисът не е малък - дълъг е около 80 км и широк около 20 км. Сиуа е едно от най-изолираните селища в Египет, с население от 23 хил. души, мнозинството от които бербери. В древността тук се помещавал оракул на бог Амон, развалините на който стоят до днес.

    Остров Сокотра

    На този необичаени остров с тропически пустинен климат.има 800 редки видове растения. Населението е 40 хил. души, но първият път е построен през 2011 година. Остров Сокотра се намира на около 650 км от столицата на Йемен.  Има полети от Сана, но продължаващата от години война в Йемен не е най-доброто за туризма.

    Растенията на Сокотра са с такива странни форми, че изглеждат като от друга планета. Всъщност, необичайният вид на тези растения, 1/3 от които не се срещат никъде другаде на Земята, е доказателство за способността на живота да се адаптира към околната среда. Сокотра предлага разнообразни пейзажи и преживявания със своите бели плажове, пустинни дюни, планини, скалисти хребети

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини